Merhabalar, bu makalede WordPress teması yapımı için bilmeniz gerekenleri ve kısaca bunların nasıl kullanılacaklarını açıklamaya çalışacağım. Sıfırdan başlayanlar için bilinmesi gerekenler çok fazla görünebilir ama biraz araştırma ve dene yanıl yöntemiyle kendinizi geliştirebilir ve o hayal ettiğiniz temalara sahip olabilirsiniz. Ayrıca yeni bir tema oluşturmanın tüm yükünü kendi üzerinizde tutmak zorunda değilsiniz. Bu işi tasarımcı, arayüz kodlayıcı ve ve programcı olarak 3 kişi ortak çalışarak da yapabilir. İş bölümü yapmak çoğu projede olduğu gibi bu projede de size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Makaleyi bilinmesi gereken Programlama Dilleri ve Programlar olarak ikiye ayrıdım. Böyle daha anlaşılır olur umarım.
Programlama ve Mark-Up Dilleri
HTML / XHTML / DHTML
HTML, tüm web sayfalarının temelinde olan bir Mark-Up dildir. HTML normal bir web sayfası yapmak için en gerekli olan ve kısmen yeterli olan bir dildir. Ancak HTML ile yapılacak sayfalar oldukça basit ve sade görünen sayfalar olacaktır. Ayrıca XHTML standartlarına da uygun olmayacaktır. HTML öğrenmesi oldukça zevkli bir dildir, tema ve hatta temadan ziyade web site yapmak isteyenlerin ilk olarak öğrenmesi gereken dildir.
XHTML, HTML kodlarının bir standarda bağlanmış şeklidir. Temel olarak yine aynı HTML’dir. Günümüzde artık HTML kavramının yerini XHTML almaktadır. HTML öğrendikten sonra, XHTML öğrenmek çok daha kolay olacaktır. Çünkü kodlar arasında fazla bir fark yoktur. XHTML’yi temamızın ana şablonunu oluştururken CSS ile bir bütün olarak kullanmalıyız. Bununla birlikte XHTML kullanıyoruz çünkü SEO’ya önem veriyoruz. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak bazılarımızın asıl amacıdır, bu yolda HTML yerine XHTML kullanmak mantıklı olacak harekettir çünkü günümüzde arama motorları sitelerin web standartlarına uygun olup olmadığına da bakmaktadırlar. XHTML kurallarını w3 school’dan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bazı arkadaşlara yararlı olacağını düşündüğüm, “XHTML kuralları” adlı bir makaleyide en kısa sürede yazmak istiyorum.
DHTML ise HTML kodlarının Javascript dili ile güçlendirilmiş ve bir nevi hareket kazandırılmış halidir. Buna en güzel örnek tasarımlardaki kayan haberler/resimler bloklarıdır diyebiliriz.
CSS
CSS, oluşturmuş olduğumuz web sayfamıza şekil verebileceğimiz, güçlü bir stil şablonlama aracıdır. WordPress temalarının olmazsa olmazlarındandır. Bununla birlikte CSS günümüzün en gözde ve vazgeçilmez kavramlarından biridir. Bu nedenle öğrenmek bir avantaj veya ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk olmuştur bu zamanda.
Tema yapımında diğer PHP dosyalarından ayrı olarak bir de CSS dosyası (style.css) oluşturulur. Bu dosyada öncelikle temanın temel bilgisi bulunur. Ardından dilerseniz yine bu dosyayı kullanarak, dilerseniz de kendi stil dosyalarınızla temanıza şekil verebilirsiniz.
PHP
PHP, günümüzde Web programcılığı alanında kullanılan en önemli dillerden biridir. WordPress’in temelini de oluşturan bu dil, doğal olarak temaların da kodlanmasında kullanılır. CSS ve HTML ile kodlamış olduğunuz tasarımın işlev kazanması ve WordPress ile bütünleşmesi için az veya çok PHP bilmek zorundasınız.
WordPress’de tema yapabilmek için üst düzey bir PHP bilgisine sahip olmanız gerekmez, belli başlı fonksiyonlar var. Bunlardan birkaçını örnek olması amacıyla açıklayacağım.
Yazdığımız yazıya ait etiketleri gösteren fonksiyon : <?php the_tags(__(‘Etiketler : ‘), ‘, ‘, ‘, ‘); ?>
Yazıyı yazan kullanıcının ismini getiren fonksiyon : <?php the_author() ?>
Eski yazıları listeleyen fonksiyon : <?php previous_posts_link(‘Eski Yazılar »’) ?>
Bunlar gibi birçok hazır WordPress fonksiyonu bulunmaktadır. Hepsini burada açıklayamayacağım için, internette “wordpress fonksiyonları” diye arayarak istediğiniz fonksiyonları bulabilirsiniz. Bunun dışında kendiniz de ihtiyacınıza göre PHP’den faydalanabilir, ihtiyacınız olan fonksiyonları yazabilir ve temanızı güçlendirebilirsiniz.
Programlar
PHOTOSHOP
Yaptığımız WordPress temasının görsel anlamda güzel ve özgün olması, birçok WordPress kullanıcısının ilk aradığı özelliktir. Temamızın arayüzü de ilk göze çarpan ve sitenin tüm havasını veren öğesidir. Arayüzümüzü tasarlamada bize yardımcı olacak programların başında da Photoshop gelir.
FIREWORKS
Photoshop yerine kullanılacak güzel bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Eğer herhangi bir grafik tasarım programı kullanmayı bilmiyorsanız tavsiyem Fireworks’tür. Kullanımı Photoshop’a göre oldukça kolaydır.
DREAMWEAVER
Kod yazarken kullanacağınız programın kalitesi hem işinizi kolaylaştırır hem de size zaman kazandırır. Zamandan tasarruf etmek amacıyla kodları düzenleyen, renklendiren, kodun 1-2 harfini yazdığınızda tamamını getiren programlar kullanmak, birçok yazılımcının kullandığı bir yöntemdir. Bu konuda en çok kullanılan program da Dreamweaver‘dır. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay var. Bazı programlar gereğinden fazla kod ekleyebiliyor. Gereksiz kod hiçbir zaman size bir fayda sağlamaz. Bazı programlar ise XHTML’ye aykırı kodlar kullanabiliyorlar. Bunlara dikkat ediniz.
NOTEPAD++
Dreamweaver kullanmak istemeyenler için güzel bir alternatiftir. Yakuter’in de Notepad++ desteklediğini vurgulayarak, notepad kullanımı ile ilgili birkaç site içi bağlantı verelim.
Notepad Kullanarak Hata mı Yapıyorum – Yakuter Kod Yazarken
Son Sözler
Bu yazımda kısaca WordPress teması yapımı için gerekli olan konulardan bahsettim. Unuttuklarım varsa yorumlarınızda belirtirseniz sevinirim. Ayrıca lütfen hatalarımı bildirmekten de çekinmeyiniz.
Son olarak Yakuter’e böylesine güzel bir platformda yazı yazma imkanı verdiği için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalmanız dileğiyle…