Farklı Bir Galeri’de Türkçe’ye çevirip yayınladığım temalar üzerinde çalışırken ROT13 ile karşılaştım. Sitenin en altındaki tema yapımcısının bilgileri bu şifreleme tekniği ile korunuyordu. Tabiî bir günlükçü olarak durumdan vazife çıkarıp bu basit şifreleme tekniğini anlatmaya karar verdim. Kim bilir, belki sizde bu şifreleme tekniğiyle birgün karşılaşabilir ve o anda bu makaleyi hatırlayıp şifreyi çözebilirsiniz…
ROT13 ilk 1980’lerde kullanılmaya başlanan ve Sezar şifresi olarak bilinen oldukça basit bir şifreleme tekniğidir.
Mantık olarak İngilizce’deki her harfin kendisinden sonraki 13üncü harf ile değiştirilmesidir. Resim ile anlatmak gerekirse;
Bu kapsamda olaya bakarsak yakuter‘in rot13 ile şifrelenmiş şekli “lnxhgre“dir.
Elinize ROT13 ile şifrelenmiş bir veri geldiğinde hemen rot13.com sitesine girerek bu verinin geri dönüşümünü yapabilirsiniz. Bununla birlikte İngilizce’de 26 harf olması nedeniyle rot13’ün tersine de aynı şekilde işleyen bir şifreleme olduğunu düşünerek saklamak istediğiniz kelimeyi yine rot13.com adresinden şifreleyebilirsiniz.
Bir programcı olarak böyle bir konunun ardından ROT13 şifreleyici yazıp vermezsem pek uygun olmaz sanırım. Yazmış olduğum şu basit kodu ROT13 tekniği ile şifrelemek için kullanabilirsiniz.
[php]<?php
function rot13($sifrelenecek) {
$kaynak = ‘abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ’;
$hedef = ‘nopqrstuvwxyzabcdefghijklmNOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLM’;
$yenikelime = strtr($sifrelenecek, $kaynak, $hedef);
return $yenikelime;
}
$veri=’yakuter’;
echo ‘Orjinal veri : <b>’.$veri.’</b><br>’;
echo ‘Şifrelenmiş hali: <b>’.rot13(‘yakuter’).’</b>’; ?>[/php]
Kaynak
Wikipedia, ROT13