Go Programlama Dili (Golang)‘nin temel felsefesi gereksiz tüm kod yapılarından arındırılmış basit bir programlama dili olmak. Bu düşüncenin en önemli yansımalarını da döngülerde görüyoruz. Aslında “döngü” demem gerekir çünkü bu dilde yalnızca for döngüsü bulunmakta. Hani o diğer dillerde gördüğünüz while, foreach benzeri yapılar Go‘da yerini for‘a bırakmış durumda. Go ile veritabanı işlemlerinde de sıkça kullanılan for döngüsünün normal bir for olmadığını da belirtmem lazım. Zaten yazıyı yazmamın sebebi de bu. Detayları yazının devamında, yazıda belirtilen kodların derli toplu halini ise projenin github sayfasında bulabilirsiniz. devamı …
Önce Codeigniter konusunda temel bir açıklama yaptık. Ardından kurulumunu ve ilk ayarlarını gördük. Şimdi ise bu meşhur PHP anaçatısının klasörlerini tanıyalım.
Her şeyden önce system dizinindeki içinde 11 adet klasöre dikkatimizi verelim. Buradaki application klasörü bizim projemiz için oluşturacağımız dosyaların bulunacağı klasör. Diğer klasörler ise Codeigniter’ın temel yapısını oluşturan dosyaların bulunduğu klasörler. Kısacası application dışındaki klasörlerle genel olarak hiç işimiz olmayacak.
devamı …
Codeigniter PHP programlama dilini kullanan günümüzün en esnek, basit ve bir o kadar gelişmiş anaçatılarından birisidir. MVC programlama tekniğinin özünü en güzel şekilde işleyen bu anaçatıyı her geçen gün daha bir sevmekteyim. Durum böyle olunca Codeigniter hakkında yazacağım makaleler de artık kaçınılmaz hâle geliyor.
İlk olarak MVC tekniğinden bahsettiğim yazıda Codeigniter’a ufak bir giriş yapmıştım. Şimdi de daha detaylı bir şekilde konuyu ele alıp kurulum ve ilk ayarlar ile serimize başlayalım.
devamı …
Projelerimizde veritabanı tablolarımız vardır ve yazdığımız kodlarla bu tabloları yönetiriz, veri kaydeder, siler veya güncelleriz. Bu işlerimizi yaparken ya önceden hazırlamış olduğumuz kalıp halindeki kodları kullanırız ya da her proje için baştan yazarız. İşe bu baştan yazma işlemini kolaylaştıracak bir site ile karşılaştım; PHP Code Generator.
devamı …
Farklı Bir Galeri’de Türkçe’ye çevirip yayınladığım temalar üzerinde çalışırken ROT13 ile karşılaştım. Sitenin en altındaki tema yapımcısının bilgileri bu şifreleme tekniği ile korunuyordu. Tabiî bir günlükçü olarak durumdan vazife çıkarıp bu basit şifreleme tekniğini anlatmaya karar verdim. Kim bilir, belki sizde bu şifreleme tekniğiyle birgün karşılaşabilir ve o anda bu makaleyi hatırlayıp şifreyi çözebilirsiniz…
devamı …
“Javascript ile takvim nasıl yapılır?” sorusunun cevabını Ajax-tr adresinde Javascript Takvim Uygulaması başlığı altında yazdım. Oldukça da güzel bir uygulama. Makaleyi okumasanız bile hazırlamış olduğum buradaki örnek hemen her yerde işinize yarayabilir. Yapıkredi bankasının formlarında da bu tarih uygulamasının kullanıldığını belirtmek isterim. İyi günlerde kullanın…