Codeigniter PHP programlama dilini kullanan günümüzün en esnek, basit ve bir o kadar gelişmiş anaçatılarından birisidir. MVC programlama tekniğinin özünü en güzel şekilde işleyen bu anaçatıyı her geçen gün daha bir sevmekteyim. Durum böyle olunca Codeigniter hakkında yazacağım makaleler de artık kaçınılmaz hâle geliyor.
İlk olarak MVC tekniğinden bahsettiğim yazıda Codeigniter’a ufak bir giriş yapmıştım. Şimdi de daha detaylı bir şekilde konuyu ele alıp kurulum ve ilk ayarlar ile serimize başlayalım.
Codeigniter Kurulumu
Kurulumu bilgisayarımızda yapacağınızı düşünerek konuyu anlatacağım. Tabiî bunun için bilgisayarınızda uygun ortamın yani gerekli altyapının bulunması şart. Windows kullanıcıları için Wamp ve XAMPP programlarından fayalanabilirler.
Bilgisayarımız hazır ise artık başlayabiliriz.
İlk adımı elbette gerekli dosyaları internetten indirmek olacak. Codeigniter’ın resmi sitesinden ya da Türkçe destek sitesinden son sürüm Codeigniter paketini indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz paketten çıkan dosyaları sunucunuza yükleyin. Dosyalarınızın şöyle bir görünümü olmalı.
Not: Ana dizinde system klasörüne girdiğinizde bir çok farklı klasör göreceksiniz. Bu kadar geniş kapsamlı görünmesi yeni başlayanları endişelendirebilir. Hiç merak etmeyin, projelerinizde kullanacağınız klasör application klasörüdür. Diğer klasör ve dosyalarla çoğunlukla işiniz olmayacaktır.
İlk Ayarlar
Aslında ilk ayarlar dediğimiz olay kurulumun bir parçası. Malum dosyaları sunucuya kopyalamakla iş bitmiyor. Kurulumu tamamlamak için son olarak şunları yapmak gerekli.
Dosyaları sunucunuza yükledikten sonra system/appllication içindeki config dizinini açınız. Bu dizinde, oluşturacağınız projelerin bütün ayarlarını bulabilirsiniz.
Kurulum için gerekli olan ayarlardan ilki config.php dosyasındaki dizin adresi ayarı. Bunun için system/application/config içindeki config.php dosyasını bir metin düzenleyici ile (tavsiyem Notepad++) açın ve şu satırı bulup sitenizin adresinizi yazın. Adresin sonunda mutlaka “/” işareti olmasına dikkat edin.
[php]$config[‘base_url’] = "http://www.siteniz.com/";[/php]
Diğer bir ayar ise veritabanı için yapmanız gereken düzenleme. Yine system/application/config dizinine giriniz ve bu sefer database.php dosyasını metin düzenleyici ile açarak gerekli veritabanı bilgilerini doldurunuz. Özellikle de şu 4 satıra önem veriniz.
[php]$db[‘default’][‘hostname’] = "localhost"; //sunucu adı
$db[‘default’][‘username’] = ""; //kullanıcı adı
$db[‘default’][‘password’] = ""; //parola
$db[‘default’][‘database’] = ""; //veritabanı adı[/php]
Diğer satırları da kısaca açıklayayım.
[php]$db[‘default’][‘dbdriver’] = "mysql"; //Veritabanı tipi (mysql, mysqli, postgre, odbc, mssql, sqlite, oci8)
$db[‘default’][‘dbprefix’] = ""; //Tablolarınıza vermek istediğiniz ön ek
$db[‘default’][‘pconnect’] = TRUE; //Sabit bağlantı isteyip istemediğiniz (TRUE/FALSE)
$db[‘default’][‘db_debug’] = TRUE; //Veritabanın hatalarının görüntülenmesini açıp kapama (TRUE/FALSE)
$db[‘default’][‘cache_on’] = FALSE; //Önbellek uygulamasını açıp kapama (TRUE/FALSE)
$db[‘default’][‘cachedir’] = ""; //Önbellek dosyalarının bulunacağı dizin
$db[‘default’][‘char_set’] = "utf8"; //Karakter seti
$db[‘default’][‘dbcollat’] = "utf8_general_ci"; //Dil kodlaması[/php]
Not: Eğer başlangıç seviyesinde bir kullanıcı iseniz veritabanı konusunda ilk belirttiğim 4 satırı düzenlemeniz yeterli olacaktır.
Özet ve Sonuç
Codeigniter anaçatısı üzerinde adım adım ilerliyoruz. İlk makalemizden sonra bu yazımızda kurulumu ve ilk ayarları anlatmaya çalıştım. Artık projemize başlayabiliriz.
Sonraki makalelerimizde projemiz için yapabileceğimiz diğer ayarları ve proje dosyalarını oluşturmayı göreceğiz. Tekrar görüşmek dileğiyle…