Birkaç yıl öncesine kadar çok yaygın olmasa da son zamanların gözde terimlerinden birisi de Framework (Anaçatı)’tür. Kısaca açıklamak gerekirse Anaçatılar, PHP uygulamalarımızda kullanabileceğimiz hazır kod yapılarıdır ve bünyelerinde bir çok işlev barındırırlar; hazır veritabanı işlemleri ve dosya yükleme fonksiyonları gibi… Peki bu kod paketi olarak düşünebileceğimiz çatıları kullanmalı mıyız? devamı…
Günümüz programlama dünyasının en meşhur kavramlarındandır anaçatılar (framework). Yazılımlarımızın daha düzenli ve daha stabil olmasında büük rol oynayan anaçatılar gün geçtikçe yerlerini daha da sağlamlaştırmaktalar. 6 Temmuz 2013’te PHP İSTANBUL KONFERANSI‘nda Symfony2 de bu faydalı araçların en meşhurlarından birisidir. İsterseniz tamamını isterseniz de sadece ihtiyacını olan özelliklerin bulunduğu paketlerini kullanabildiğiniz bu anaçatı sayesinde projelerinizi çok daha kısa sürede çok daha sağlam bir altyapıda hazırlayabilirsiniz.
Not 1: Anaçatıların temeli olan MVC (Model – View – Controller) mantığına 28.09.2009 tarihinde yazmış olduğum MVC Akıntısında Sürüklenmek başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz.
Symfony2 gibi önemli bir anaçatı hakkında sunum hazırlayarak yazılım dünyasına katkıda bulunan Osman ÜNGÜR‘e gönülden teşekkür ediyor ve sizi sunumla başbaşa bırakıyorum. devamı…
Günümüzün en popüler PHP anaçatılarından birisi, benim de projelerimde severek kullandığım bir altyapıdır CodeIgniter. Kullanım kolaylığı, güçlü altyapısı ve güvenlik tedbirleriyle gerçekten vazgeçilmez bir araç kodlama için. Bu anaçatıyı avantajlı kılan diğer bir husus ise her geçen gün hakkında yeni bir Türkçe kaynağın ortaya çıkması. İbrahim Hızlıoğlu tarafından hazırlanan ve eğitim videolarından oluşan CodeIgniter Eğitim Seti buna en güzel örnek. devamı…
Önce Codeigniter konusunda temel bir açıklama yaptık. Ardından kurulumunu ve ilk ayarlarını gördük. Şimdi ise bu meşhur PHP anaçatısının klasörlerini tanıyalım.
Her şeyden önce system dizinindeki içinde 11 adet klasöre dikkatimizi verelim. Buradaki application klasörü bizim projemiz için oluşturacağımız dosyaların bulunacağı klasör. Diğer klasörler ise Codeigniter’ın temel yapısını oluşturan dosyaların bulunduğu klasörler. Kısacası application dışındaki klasörlerle genel olarak hiç işimiz olmayacak.
devamı…
Codeigniter PHP programlama dilini kullanan günümüzün en esnek, basit ve bir o kadar gelişmiş anaçatılarından birisidir. MVC programlama tekniğinin özünü en güzel şekilde işleyen bu anaçatıyı her geçen gün daha bir sevmekteyim. Durum böyle olunca Codeigniter hakkında yazacağım makaleler de artık kaçınılmaz hâle geliyor.
İlk olarak MVC tekniğinden bahsettiğim yazıda Codeigniter’a ufak bir giriş yapmıştım. Şimdi de daha detaylı bir şekilde konuyu ele alıp kurulum ve ilk ayarlar ile serimize başlayalım.
devamı…