Bu yazımda size en basit şekliyle şifrelemenin ne olduğunu, konunun temeline inerek anlatmak istiyorum. Böylece günümüzde karşılaştığımız şifreleme konulu yazıları ve diyalogları daha iyi yorumlayabiliriz. Örneğin “şifreyi çözmek için anahtar gerekli” sözündeki anahtar teriminin ne olduğunu bilerek şifreyi çözmede nasıl bir yardımı olabileceğini anlayabiliriz.
Şifreleme konusu kitaplarda Kriptoloji terimiyle açıklanmaktadır. Temel olarak da simetrik ve asimetrik teknikler olarak ikiye ayrılır. Fakat detaya inmeden önce tarihteki en eski şifreleme tekniği olan Sezar algoritmasına bakalım.
devamı …
base64 aslında şifrelemeden öte bir kodlama tekniği olarak ortaya çıkmıştır. 8 bitlik bir veriyi 64 bitlik bir veri haline getirerek 8 bit olmayan farklı katmanlarda veri iletişimi sırasında veri kaybını önlemek için kullanılır. İşin detayı bir yana karşılaşmış olduğum bir tema bu tekniği veri şifrelemek amacıyla kullandığı için açıklamaya değer buldum.
devamı …
Farklı Bir Galeri’de Türkçe’ye çevirip yayınladığım temalar üzerinde çalışırken ROT13 ile karşılaştım. Sitenin en altındaki tema yapımcısının bilgileri bu şifreleme tekniği ile korunuyordu. Tabiî bir günlükçü olarak durumdan vazife çıkarıp bu basit şifreleme tekniğini anlatmaya karar verdim. Kim bilir, belki sizde bu şifreleme tekniğiyle birgün karşılaşabilir ve o anda bu makaleyi hatırlayıp şifreyi çözebilirsiniz…
devamı …