Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Php Kaynakları

2 min read



Bu yazımda size en basitinden en üst seviyesine kadar yayılan bir yelpazede php programlama dili kaynaklarından bahsetmek istiyorum. Şuan elimde çayım, iftarın keyfini çıkartıyorum. Bu sebepten dolayı müsadenizle hiç kasmadan, rahat bir dille anlatayım nereden nasıl faydalanacağınızı ;)

Başlangıç noktamız tabiki sistemimize nasıl php kuracağımızı anlatan makalelerdir. Php’yi kurmanın iki yolu vardır.

1ncisi uzunyol: Apache, php, mysql ayrı ayrı kurulur ve birbirleriyle uyum sağlanır. Bunun için atmanız gereken adımları tek tek anlatan Turk-Php’nin makeleler bölümündeki bu makaleden faydalanabilirsiniz. Ben hep bunu kullanırım. Resimli anlatım çok işinize yarayacaktır.

2ncisi kısa yol: Sisteminize easyphp gibi paket bir program kurabilirsiniz. Bunun için de Acemi Blogcu‘nun günlüğündeki makaleyi takip edebilirsiniz. Ayrıca bu makalede WordPress’in nasıl kurulacağını çok güzel bir şekilde anlatmış.

Neyse, php ile devam edelim. google’a girip php dersleri diye ararsanız eminim ki bir çok ders bulabilirsiniz. Fakat sorun şu ki onca dersi okumak sıkıcı oluyor çoğu zaman veya yeterince öğretici olmuyor. Bu konuda mutasyon.net’in şu çevirim içi okuyabileceğiniz kitabını tavsiye ederim. Tabi bunda da başından sonuna kadar gitmek zorunda değilsiniz. Temelleri öğrenin yeter. Yani php kodunun başlangıcını ve bitişini gösteren işaretleri :)

Birazcık başlamış olduk php’ye. Şimdi artık örnekler yapmaya geldi sıra. Bu en etkili öğrenme biçimidir bence. Karşınıza zor bir hedef koyun. Diyelim ki bir yerde takıldınız ve bir komutun nasıl kullanılacağını bilmiyorsunuz. Hemen php.net‘e giriyoruz ve sağ üst köşedeki küçük kutucuğa komutumuzu yazıyoruz ve aratıyoruz. Sonuçta hem komutun nasıl kullanıldığını, hangi parametreler aldığını hem de örnek kullanımını buluyoruz. Buradaki dökümantasyon İngilizce fakat Türkçe’si de bulunuyor yukarıdaki menüde gördüğünüz “documantation” bölümünde. Ayrıca bu konuda pehepe’nin de bir çalışması var. Pehepe’nin sitesinde bir çok fonksiyonun Türkçe açıklamasını ve kullanımı bulabilirsiniz. Ha unutmadan w3schools‘da kayda değer bir hazinedir.

Şimdi iyice ısınmaya başladık. Artık anlıyoruz neyin ne olduğunu. Bilemesek bile nerede bulabileceğimizi biliyoruz. Fakat bazen işin düşünce kısmında takılırız. Örnek kod ihtiyacı duyarız. İşte bu konuda evilwalrus imdadımıza yetişiyor. Buradan bir çok örnek koda ulaşabiliriz.

Artık istediğimiz ufak çaplı betikleri yazabiliyoruz. Peki ya ilerisi? Bunun için de makalelere başvurmamız gerekebilir. Türkçe makale kaynakları olarak turk-php’den, php.org.tr’den ve php dosyası’ndan faydalanabiliriz.

Tabiki herkes gibi siz de bazı yerlerde işin içinden çıkamayacaksınız ve yardım ihtiyacı duyacaksınız. Bunun için yine turk-php’nin forumundan faydalanabilirsiniz.

Artık istediğimiz her betiği yazabiliyoruz fakat eksiklerimizin olduğunu biliyoruz. Güvenlik konusunda veya büyük çaplı projelerde neler yapılır, nasıl yapılır bilemiyoruz. Bunun için malesef Türkçe ileri seviye kaynak pek bulunmuyor. İngilizce makaleler ise bol ca mevcut. BU konuda kendini belli eden siteler ise phpfreaks ve weberdev

Aslında aklımda yazacak bir şeyler daha vardı ama unuttum :D Keyiften olsa gerek :) Neyse artık bir sonraki muhabbetimizde anlatırım kalanları ;)



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer