Orjinal ismi WP Developer Assistant olan WordPress Geliştirici Yardımcısı olarak tanımladığım eklenti eğer doğru şekilde kullanılırsa gerçekten işinizi çok ama çok kolaylaştırıyor. Dilerseniz veritabanı yönetimine girmeden veritabanınızda sorgulama yapabiliyor, dilerseniz de sunucunuzdaki herhangi bir klasöre dosya gönderebiliyorsunuz.
Detaylı açıklamasını burada bulabileceğiniz eklentinin işlevlerine şöyle bir göz atalım.
Aslında bu olay eklentinin özelliği değil, WordPress’in zaten varolan gizli bir uygulaması diyelim. Bunu adres çubuğuna …/wp-admin/admin.php?page=options yazarak da görebilirsiniz. Ayarlara bu şekilde bir direk erişim konuya hakim olmayan kişiler için sakıncalı olabilir. Zaten bu nedenle yönetim panelinde hiçbir yerde bu bağlantıyı bulamazsınız. Söylediğim adrese girdiğiniz anda WordPress’in tüm ayarlarını görebilir ve isterseniz kutulara doğrudan değer girerek düzenleme yapabilirsiniz.
WordPress’in Kancalar (Hooks) denilen ve standart günlük fonksiyonlarına kendi yazmış olduğunuz fonksiyonları dahil etmenizi sağlayan bir özelliği vardır. Bu geliştirici yardımcısı kullanılabilecek tüm kancaları Olay (action) ve Filtre (filter) olarak görüntüleyerek eklenti yazmayı planlayanlara ciddi bir kolaylık sağlamaktadır. Bu konuda şu siteye de bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Bu eklentinin en sevdiğim yanı bu sorgu olayı. Veritabanında yapacağım işlemleri böylece direk WordPress yönetim panelimden halledebiliyorum. Örneğin “select comment_author_email from wp_comments” gibi basit bir sorguyla siteme yorum yapan tüm okurlarımın e-postalarını anında görebiliyorum.
Sunucumuzda kurulu olan PHP sürümü hakkında detaylı bilgiye ulaşmamızı sağlıyor. Örneğin güvenli mod (safe_mode) açık mı kapalı mı, hata görüntüleme (display_errors) etkin mi değil mi görebiliyoruz.
Günlüğümüzde kullanılan tüm sabit değişkenleri görebiliyoruz. Bu kısım da çok önemlidir çünkü örneğin bizi günlüğün tam yolunu bulmak için fazladan kod yazmaktan kurtarıyor. Eklenti sayesinden bu değişkenin ABSPATH olduğunu veya değer olarak neye tekamül ettiğini görebiliyoruz.
Her ne kadar WordPress’in son sürümlerinde oldukça güçlü bir dosya (medya) yönetim aracı kullanılsa da bu eklenti bünyesinde basit bir dosya yükleme aracı bulundurmakta. Böylece site dizininde herhangi bir yere kolaylıkla dosya yükleyebiliyoruz.
Biraz ileri seviye kullanıcılara hitap eden bir eklenti olsa da oldukça faydalı olduğuna inanıyorum. Kendi adıma vazgeçemeyeceğim eklentilerden birisi diyebilirim.
Eklenti hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. İndirme adresi ise şurada.