Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

3 min read

Türkiye Bilişim Derneği 1971’de “bilişim”, “bilgisayar” gibi kelimeleri üreten, içinde Aydın Köksal, Ünal Yarımağan gibi isimlerin bulunduğu bir ekip tarafından Ankara’da kurulmuş.

Bugün ise bilişim sektörü, eğitimde bilişim, kamusal bilişim konusunda birçok rapora imza atan, önemli etkinlikler düzenleyen ve fikrine danışılan bağımsız bir kuruluş olarak hayatını sürdürüyor. Her yıl Ankara’daki ünlü otellerden birinde Bilişim Kurultayı’nı ve yine her yıl KAMU-BİB, BİMY gibi binlerce kişinin katıldığı ve yüzbinlerce lira bütçeleri olan etkinlikler düzenleyen, araştırmalar yapan ve sonuçlarını paylaşan bir dernekten bahsediyoruz. 1994’ten itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla da “toplum yararına çalışan dernekler” kapsamına girmiş bulunuyor. Dernek sadece Ankara’da değil, temsilcilikleriyle Türkiye’nin birçok şehrinde faaliyette bulunuyor.

TBD Genç

Bahsedeceğimiz TBD Genç oluşumu ise birkaç yıl önce ilk kez İstanbul şubesi altında kurulmuş ve üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalar, eğitimler yapan, mesleki dayanışmayı ve networking’i artırmayı amaçlayan bir oluşum. Daha sonra da Ankara’da da kurulan bu oluşum ile bugün yüzlerce öğrenciye doğrudan ulaşıp hem kişiye, hem de ülke bilişimine katkıda bulunacak faaliyetler yapmaya çalışıyoruz.

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Gerek Ankara’da, gerek İstanbul’da bugüne kadar üniversitelerde birçok etkinlik düzenledik ve düzenlenen bazı etkinliklere destekleyici olarak katıldık. Belki de binlerce öğrencinin faydalandığı etkinliklere imzamızı attık, gelecekte de bunu sürdürmeyi düşünüyoruz.

Kişisel olarak gözlemlerime dayalı konuşmak gerekirse ülkemizde gençler arasında bilişime ve programlamaya ilgi diğer birçok ülkeye kıyasla oldukça düşük seviyede. Dünya çapında düzenlenen programlama-proje yarışmalarında katılımcıların neredeyse yüzde birinin Türk olduğunu görüyoruz. Oysa ki Türkiye’de üniversitelerde verilen bilgisayar mühendisliği eğitimi neredeyse ABD düzeyine ulaşmış durumda – kaldı ki bugün internetten Stanford’daki MIT’deki dersleri ücretsiz dinleme olanağına bile sahibiz. Bilişimle ilgilenen Türk gençleri arasında yönelimlerini belirleyememe, kendi kendine öğrenmeme gibi sorunlar var. Bunun ayrıntısına ve kaynağına inmek elbette bana düşmez – nihayetinde bahsedilen kesimin içinde ben de varım; fakat dışarıdan bakıldığında da tablo böyleyse Türkiye’de bilişimci gençlerin kendilerini doğru yönlendiremediklerinden rahatlıkla söz edebiliriz. Bu nedenle TBD Genç olarak kişiye değer katabilecek, kendini ve iletişim becerilerini geliştirebilecek, kişiyi çalışmaya ve araştırmaya teşvik edecek etkinlikler düzenlemeye çalışıyoruz.

Bildiğiniz üzere dernekler sadece bağışlarla ve üye aidatlarıyla beslenen kuruluşlardır ve altında çalışan yöneticiler-üyeler tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak çalışırlar. Yine ülkemizde derneklere gençlerin bakışı, olması gerekenden epey farklı. Kimisinin aklında para kazanma yeri, kimisinin aklında kravatlı insanlar canlanırken aslında TBD Genç’in değil; TBD Yönetim kurulu arasında bile durum böyle değil. Tamamı samimi ve hoş muhabbet kişiler. Ben bu sene TBD’ye girmeme rağmen birçok öğrenci, kamu ve sektör çalışanı ile tanışma fırsatını buldum. Unutmamak gerek ki, kurulan bağlantılar sektörde gelecekte kurulacak iş ve yapılacak kariyer için büyük fırsatlar sağlayabilir. Hepsi bir yana, TBD, öğrenci olan üyelerden üyelik aidatı almak konusunda zorlamada bulunmuyor bile. Yine de öğrenciler arasında derslerin daha önemli olduğu ve okul dışı yani extracirricular aktivitelerin başarıyı düşürdüğüne binaen de şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, bilişim sektörüne dair eğitim alan biri okulunu istediği kadar başarılı bitirsin, mezun olup sektöre girdiğinde sudan çıkmış balığa dönüyor. Bu nedenle okuldaki teorik eğitimler bir yana, biz hem kişinin kendi okulundan olmayan meslektaşlarıyla tanışmasını, onlarla çalışabilmesini, iletişim yeteneklerinin gelişmesini, geleceği için bağlantılar kurabilmesini sağlamış oluyoruz. Ayrıca herhangi bir meslek dalında da CV’de ilgili meslek örgütlerinin mensubu olduğunun belirtilmesinin yaratacağı farkı da hatırlatmakta yarar var.

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

TBD Genç yeni bir oluşum değil, TBD’nin 40 yıllık know-how’ı bir kenara, Genç oluşumunun da köklü bir yapısı var ve her sene aramıza yeni katılanlarla gerçekleştirdiğimiz genel kurulda yeni yönetim kurulumuzu belirliyoruz. Oluşturduğumuz çalışma grupları da var: Etkinlik-Eğitim, Sosyal Etkinlik, Kariyer-Staj ve Basın-Yayın çalışma grupları, adları üstünde, birçok aktiviteye imza atıyorlar.

Düzenlediğimiz birçok ücretsiz etkinliğin, eğitimin yanında şimdiye kadar yüzden fazla sayısı çıkan aylık Bilişim Dergisi’nde (www.bilisimdergisi.org) makaleler yayımlıyoruz, kendi aylık bültenimizi (www.tbdgenc.com/bulten) de çıkarıyoruz. Bu bültende de düzenli olarak bir algoritma sorusu soruyoruz (soru kesinlikle zor olmuyor) ve çözenler arasından yaptığımız çekilişle iki kişiye istedikleri bir programlama kitabını hediye ediyoruz.

Bundan sonra da birçok etkinliğe imzamızı atıyor olacağız. Benim öğrenci arkadaşlarımıza tavsiyem, hem kendilerine bir şeyler katabilmeleri, hem de yeni yüzler tanımaları için TBD Genç’e ve dolayısıyla etkinliklere katılmaları olur. Etkinliklerimizden haberdar olmak için takip edebileceğiniz linkler aşağıda:

TBD Genç Ankara: www.tbdgenc.com
TBD Genç İstanbul: www.tbdgenc.org
TBD Genç Ankara E-Posta Listesi: http://groups.google.com.tr/group/tbd-genc-ankara
TBD Genç İstanbul E-Posta Listesi: http://groups.google.com.tr/group/tbdgenc
TBD Genç Aylık Bülteni: www.tbdgenc.com/bulten

Herkesi aramızda görmekten mutluluk duyarız. Bunun yanında dernekle, çalışmalarla ilgili sorular ve sponsorluk-tanıtım ile ilgili destekleri bulunanlar [email protected] adresinden çekinmeden bizimle iletişime geçebilirler.

Saygılar, sevgiler…

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Türkiye Bilişim Derneği | Genç

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer