Kendi günlüğümüzü yazmaya devam ediyoruz. Bu yazıya geçmeden önce, ilk yazının bölüm özetine (son bölüm) bakınız ki nerede kaldığımızı ve şu aşamaya kadar neler yaptığımızı hatırlayasınız. Tek cümle ile özetlemek gerekirse projemize ilk adımı atmış, gerekli dosyaları toplayıp dizin yapısını oluşturmuş ve projenin kapsamını belirtmiştik.
Bu yazımızda YGünlük’ün yönetim panelini tasarlayacak, veritabanı tablolarını şekillendirecek ve yönetim panelindeki dosyaların çalışma mantığını göreceğiz.
Yönetim paneli tasarımını nasıl yapsam diye çok düşündüm. Uzun zamandır WordPress kullandığım için onun etkisinden uzak durmaya çalıştım ama sanırım pek başarılı olamadım. Fakat yine de CSS açısından çok temiz ve düzenli bir kod yazarak kendi yönetim panelimizi ürettim. Burada CSS konusuna özellikle değinmek istiyorum. Hazır bir şeyler üretiyorsak her aşamada bilgimize yeni bir şey katalım istedim. Bu nedenle de Volkan Görgülü’nün Düzenli ve Organize CSS Geliştirmek başlıklı videosunda anlattığı sistemi yönetim panelinin CSS dosyasında bizzat uyguladım.
Yönetim panelini tasarlarken standart tasarlama yoluna gittim. Önce Photoshop’ta çizdim ve ardından çizdiklerimi koda döktüm. Üst menüsü yaklaşık olarak şu şekilde görünüyor.
Yönetim panelinin Photoshop çizimi olarak .psd dosyasını buradan indirebilirsiniz.
Tasarlamış olduğum yönetim panelini ise şurada doğrudan test edebilirsiniz.
Not:Olur da bu proje bittikten sonra ortaya çıkan günlüğü ciddi anlamda geliştirmeye karar verirsem mutlaka orjinal bir yönetim paneli tasarlarım. Buradaki amacımız öğretmek olduğu için benzerliğe pek de fazla takılmıyorum.
İlk olarak UTF8 dil kodlamasıyla (tam olarak utf8_general_ci) ygunluk isimli bir veritabanı yarattım ve daha sonra 6 adet tablo oluşturdum. Oluşturmuş olduğum tablolar;
yg_ayarlar, yg_baglantilar, yg_kategoriler, yg_sayfalar, yg_yazilar, yg_yorumlar
Tabloların özelliklerini görmek ve oluşturmak için şu .sql dosyasını inceleyebilir, bir sorgu olduğu için veritabanınızda doğrudan çalıştırabilirsiniz.
Öncelikle sabit bir ust.php, alt.php dosyalarımız bulunacak. Değişecek olan ise içerik kısmı. İçerik kısmına en iyi örnek sanırım yönetim paneli anasayfamız olan index.php dosyası. Anasayfamız olan index.php dosyasının içeriği kabaca şöyle olacak.
[php]<?php include(‘ust.php’); ?>
<div id="icerik">
</div>
<?php include(‘alt.php’); ?>
[/php]
Gördüğünüz gibi index.php dosyasının içinden alt.php ve ust.php dosyalarını çağırıyorum. Diğer tüm dosyalarda da (yazi.php, sayfa.php, kategori.php vb.) mantık aynı şekilde olacak.
Bu bölümü fazla uzun tutmayacağım. Aslına bakarsanız tutamayacağım çünkü bir yandan kendi işlerim bir yandan böyle bir sistem yazmak ve bununla birlikte yazdığın sistemi anlatmak zaman alıyor.
Bir dahaki yazımda yönetim panelinde kayıt formları yaratmaya ve artık sistemimize veri girişi yapmaya başlayacağız.
Projenin dosyalarının bulunduğu paketi son yazdıklarımı da ekleyerek güncelledim. Veritabanı dosyasını (.sql) bilesenler klasörüne attım. Ayrıca yönetim panelini de pakete dahil ettim.
YGünlük sisteminin son halini buradan indirebilirsiniz.
YGünlük sisteminin yönetim panelini buradan test edebilirsiniz.