Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

E-ticaret Sitesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 min read

e-ticaret sitesi

E-ticaret Sitesi konusuna geçmeden önce ticaretin ne olduğuna değinmek gerekir. Ticaret, kâr amacı ile mal ve hizmetlerin, para ile ifade edilebilen bütün değerlerin alım ve satım işlerinin tamamı olarak tanımlanabilir. Ticarette üç taraf bulunur. Bunlar üreticiler, tüketiciler ve aracılardır. Eğer siz üretici veya aracı olarak bir ürün satıyorsanız her zaman bunu en düşük maliyetle ve en uygun fiyatla yapmak istersiniz. Unutmamak gerekir ki esas amaç kâr etmektir. Kâr yoksa, ticaret de yoktur. Kâr edebilmek için de en düşük maliyetle, en fazla müşteriye (tüketiciye) hitap etmek gerekir. Neyse ki teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan ve online mağazacılık olarak da adlandırılan e-ticaret siteleri sayesinde dilediğimiz ürünü zahmetsiz bir şekilde satabilmekteyiz. Tabi bunu yaparken de dikkat etmemiz gereken birkaç husus var ki aşağıda bunlara kısaca değindim.

E-ticaret Sitesi

Altyapı
E-ticaret sektörünün yaygınlaşmasıyla bu alanda hizmet veren e-ticaret siteleri de inanılmaz şekilde artmıştır. Tabi bununla birlikte kalitenin de düştüğünü belirtmem lazım çünkü en önemli unsur olan Google’da üst sıralara çıkma yani SEO optimizasyonuna gerçek anlamda çok az site dikkat etmektedir. Başarılı e-ticaret sitesinden bahsediyorsanız satılan ürünün Google’da aratıldığı zaman en üstlerde çıkmasına imkân sağladığından emin olmalısınız. Bununla birlikte altyapının sizi yarı yolda bırakmayacak seviyede sağlam ve güvenilir olmasına da dikkat etmeniz gerekir.

Tasarım
E-ticarette müşterilerle olan iletişiminiz tamamen sitenin tasarımıyla ilgilidir. Tasarımınızın tabiri caizse ne kadar albenisi varsa ve ne kadar modern bir tasarıma sahipseniz o kadar başarılı olursunuz. Sonuçta ürünün nasıl pazarlandığı önemlidir. Aşağıdaki resimlerde örnek olarak başarılı bir tasarımın nasıl olması gerektiğini görebilirsiniz.
e-ticaret-sitesi

Entegrasyon ve Ödeme Sistemi
Kullanacağınız eticaret sitesi mümkün olduğunca farklı ödeme metoduyla ödeme kabul edebilmeli ve bununla birlikte bankalar ile sorunsuz bir entegrasyona sahip olmalı. Unutmayın ki müşteri sayısı arttıkça ödeme seçeneği de artacak ve çeşitlenecektir. Oluşturacağınız site olabildiğince global yapıda olmalı ve her kesime hitap edebilmeli.

Kolay Kullanabilirlik
Bir web geliştiricisi ya da yazılımcı değil de sadece e-ticaret ile uğraşan birisi olduğunuzu düşünerek söylemem gerekir ki ürünleri girip, satışları takip edeceğiniz yönetim panelinin olabildiğince basit ve kullanışlı olması gerekir. Bununla birlikte satışlarınızla ilgili size istatistik çıkarabilmeli, ödeme durumunu takip edebilmelisiniz.

Sunucu Gereksinimleri
Online mağaza kurmanın bir çok yolu vardır ancak elbette ki amaç maliyeti en düşük seviyede tutmak olduğundan sıfırdan kendi altyapınızı yazdırma, siteniz için sunucu veya sunucular satın alma gibi seçenekleri en başta elemeniz gerekir diye düşünüyorum. Çünkü bunlar gerçekten maliyetli konulardır. Bunun yerine sunucu derdiyle uğraşmayacağınız pratik e-ticaret sitesi yapıcı çözümlerine yönelebilirsiniz. Bu tür firmalar belirli paketler ile müşterilerine uygun fiyatla online dükkanlarını kurma imkânı verirler.

Burada kısaca e-ticarete atılmanız için gerekli ve dikkat etmeniz gereken birkaç konuya değindim. Daha fazlasını bu yolda ilerlerken öğreneceğinizden sözlerimi burada noktalıyorum. Umarım siz de kısa zamanda hayallerinizdeki e-ticaret sitesine kavuşur ve ürünlerinizi satmaya başlarsınız. Bol kazançlar dilerim.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer