Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Diğer Bir Dille “SEO Nedir?”

3 min read



Yıllardır SEO nedir sorusu tartışıldı durdu. Kimi zaman backlink’ten ibaret denildi, kimi zaman ise başlık etiketleri (h1, h2 vb.), site başlığı (title) uyumu, pagerank vs…

Peki sizce nedir SEO? Yüzlerce bilinen şey mi? Yoksa keşfedilmemiş bir sır mı?

Geçtiğimiz günler de çok büyük bir bilişim firmasının SEO bölümünde çalışan bir arkadaşla sohbet etme imkanı buldum. SEO nedir sorusunu yönelttim kendisine, aldığım cevap şunlar oldu.

Biz sadece şunları yapıyoruz;

  • Title yapısına bakıyoruz
  • Dizinlere kayıt ediyoruz
  • Bizim sitelerden link veriyoruz
  • Yabancı blog kasıyoruz (SEO ile ilgilenenlerin en çok duyduğu şeydir sanırım)

Gerçekten şaşırdım bu söylediklerini duyunca. Ne de olsa bunlar için binlerce lira verenler var. Yine de şevkini kırmamak için bir söylemeden şu soruyu yönelttim kendisine: “Peki sonuçları nedir?”

Zor kelimelerde başarı pek olmuyor, ilk sayfa ancak oda nadir. Basit kelimeler de ise çıkıyoruz dedi. Yani “bilgisayar” kelimesi isterse müşteri pek bir başarı sağlayamıyorlarmış ancak, “bilgisayar programı” kelimesinde çıkıyoruz diyor. Müşteri de “bilgisayar programı” kelimesini görünce tatmin oluyor, dedi.

Şimdi piyasaya gülmek mi lazım ağlamak mı? SEO’nun dört uygulamayla sınırlandırılmasına mı yanalım yoksa müşterilerin düştüğü kötü duruma mı? Ne kadar üzülsek de malesef piyasa böyle.

Peki gerçekten SEO nedir?

SEO’nun tanımını şöyle yapabiliriz, “arama motorları gibi düşünebilmektir”. Çok mu felsefi oldu :) Ancak gerçekten öyle, düşünün karşınızda binlerce Google mühendisinin geliştirmekte olduğu bir yazılım var. Mecbursunuz onun gibi düşünmeye.

Misal ben olsam; Türkçe içeriğe yabancı bir siteden yorum olarak yazılan bağlantıyı dikkate alır mıydım? Tabii ki hayır! Eski Google algoritması alıyordu, o ayrı konu ama artık malesef. Google algoritması iyice değişmeye başladı. O halde ne yapmak lazım?

Google mühendislerinin ilk düşündüğü şey doğru sonuçlar elde etmek. Peki bu nasıl olabilir?

1. Web standartlarına uygun bir web sitesi: Kod yapısı, başlık yapısı, başlık etiketleri (h1, h2 vb.) …
2. Web teknolojilerine hakimlik: RSS beslemesi var mı? XML site map çıktısı veriyor mu? Tasarım ve kod yapısı özgün mü? CSS ile güçlendirilmiş div’ler mi yoksa table mı kullanılmış? Sunucu lokasyonu, eşsiz IP konusu, site açılma hızı vs…)

Bu aşamaya kadar hani kaliteli bir siteyi hayal ettik ve oluşturduk. Önemli olan bundan sonrası. Bu standartlara uygun düşünün ki onlarca web sitesi var. Örnek veriyorum 100 siteden 70’ini bu yöntemle eledi Google. Şimdi geldi geriye kalan 30’u listelemeye.

Ben olsam bunları nasıl listelerdim?

Bir sitede öncelikle ne ararsınız? Güncellik. Yine örnek üzerinden gidersek bir site günde 500 haber çıkartıyor, diğer ise alıntılarla 300 adet. Diyelim ki güncel olmayanları veya az güncel olanları da bu şekilde eledi ve geriye 10 site kaldı.

Daha sonra özgünlük oranlarına bakılıyor. Başlığı benzersiz mi, içerik metni başka sitelerde yer almış mı? Bu süzgeçten de geçirdikten sonra geriye 5 site kaldığını düşünelim – ki bu genelde olmaz da olduğunu varsayarak -.

Son testlerimden gördüğüm kadarıyla bu noktada şöyle bir yönteme başvuruluyor. Sosyal paylaşım sitelerinden kişiler bu siteyi, haberlerini, videolarını veya fotoğraflarını paylaşıyorlar mı? Bu yöntem yeni nesil algoritma da çok önem kazandı.

Tecrübelerime dayanarak size sıralamanın en özet halinin bu olduğunu söyleyebilirim. Tabî bunlara Google’ın vazgeçmediği bazı diğer hususları da eklemek gerek: Site eski mi, ne kadardır yayın hayatında, aynı içerikte ki domain yaşı (mevcut içerikle kaç yılından beri yayın yaptığı) nedir?

Sonuç

Sonuç olarak şu uyarıları projenin her aşamasında kendimize hatırlatmamız gerekir:

  • Tasarım, kodlama ve içerik konusunda özgün olun.
  • Web teknolojilerine hakim olun.
  • Bot yazıp içerik çalmaktansa 2 satır yazın sizin olsun.
  • Sitenizi olabildiğince aktif tutun.
  • Günlük hit yakalayabilmek için gündemi takip edin, güncel konularda yazın.
  • Backlink olsun diye anlamsız yerlere yorum ekleyip, süzgeçlere (filtrelere) takılmayın.

Malum SEO’nun kitabı yok. Aslında var da mevcut kitaplar da kullanıcı tecrübelerine dayanmakta. Yoksa Google’ın algoritması tüm gizliliğini korumakta. Günümüz SEO çalışmalarında her şey deneyime dayalıdır. Ben de yıllarca edindiğim deneyimlerin bazılarını sizlerle paylaşmak istedim. İlerleyen günlerde yazılımsal SEO’ya da değinerek bir çok ipucu vermeyi planlıyorum. Aklınıza takılan sorularınız olursa yorumlarınızda çekinmeden dile getirebilirsiniz.

Şimdilik sağlıcakla kalmanız dileğiyle…



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

SEOZOM | Yeni Bir SEO Platformu

Bu gün sizlere sektöre yeni bir isimle giriş yapan bir SEO platformundan ve ajansından bahsedeceğim. Son günlerde onlarca SEO bloğu, SEO forumu yada farklı...
Erhan Yakut
2 min read

Kurumsal SEO Nedir?

Kurumsal SEO uzmanı kimdir? Kurumsal SEO uzmanları kendi içlerinde black hat ve white hat olarak ikiye ayrılırlar. Black hat SEO uzmanları kısa vadede büyük...
Erhan Yakut
1 min read