Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

WordPress Sayfa Şablonu

3 min read



Konuya başlığı açıklayarak başlayalım. WordPress’te bildiğiniz gibi yazılar (post) ve sayfalar (pages) vardır. Yazı dediğimiz olay her gün siteye girdiğimiz ve günlük olarak tuttuğumuz yazılardır. Sayfalar ise Hakkımda veya İletişim gibi sabit ve sitemizin kullanıcılarıın her an ihtiyaç duyabileceği bölümlerdir. WordPress günlük sisteminde sayfa yaratmak için iki yöntem vardır.

Birincisi WordPress’in standart yazı editörü ile sayfa yaratma. İkincisi ise sayfa yaratma ekranında sağ tarafta görünen “Sayfa Şablonu” alt menüsünden yaratmış olduğumuz şablonu seçme.

Asıl soru şu, Sayfa Şablonu nasıl yaratılır ve faydaları nelerdir?

Sayfa Şablonu nasıl yaratılır?

Sayfa şablonu yaratmak oldukça kolay bir işlemdir. Tek yapmanız gereken temanızın single.php dosyasını veya index.php dosyasını kopyaladıktan sonra dilediğiniz herhangi bir isimle (örn. yakuter.php) kaydetmek.

Ardından dosyayı Notepad2 gibi bir düzenleyici ile açmak ve sayfanın en üst kısmına şu kodu ekleyin.

[php]< ?php /*
Template Name: Tavsiyeler
*/
?>[/php]Böylece sayfa şablonumuza bir isim verdik. Yönetim Paneli->Yaz->Sayfa Oluştur’dan yeni sayfa yaratırken sağdaki yan menüde Sayfa Şablonu listesinde bu isimle dosyanıza ulaşabilirsiniz.

Şimdi de dosyanın içeriğini isteğimize göre düzenleyeceğiz. Bunun için öncelikle bir temizleme işlemi yapmalıyız. index.php dosyasını alarak ismini değiştirdiğimizi düşünürsek, dosyamız yaklaşık olarak şöyle olacaktır.

[php]< ?php /*
Template Name: Tavsiyeler
*/
?>
< ?php get_header(); ?>
< ?php get_sidebar(); ?>

<div class="alticerik">

< ?php if (have_posts()) : ?>
< ?php while (have_posts()) : the_post(); ?>

<h1>< ?php the_time(‘d’) ?></h1>
<div class="baslik"><a href="<?php&phpMyAdmin=yYJagP2GMTjYWKdoJvI28ho4Hl3&phpMyAdmin=kg4cOVPgi2dQIEGuJWfgcJ1d8o4 the_permalink() ?>" title="Permalink">< ?php the_title(); ?></a></div>
<span class="pyazar">< ?php the_author(); ?></span>
<span class="pzaman">< ?php the_time(‘d.m.Y’) ?></span>
<span class="pyorum"> < ?php comments_popup_link(‘Yorum Yazın’, ‘1 Yorum’, ‘% Yorum’, ‘commentlink’, ”); ?></span><br />
<span class="pkategori">< ?php the_category(‘, ‘) ?></span>
<div class="pyazi"> < ?php the_content(‘ Devamını okuyun…&raquo;’); ?> </div>
< ?php endwhile; ?>
<p style="clear:both; float:left;" >< ?php wp_pagenavi();?></p>
< ?php else : ?>

<span style="font-size:28px; font-weight:normal; color:#B0B0B0;">Sayfa Bulunamadı</span>
<p>Üzgünüz fakat aradığınız sayfa bulunamadı :( </p>

< ?php endif; ?>
</div>

< ?php get_footer(); ?>[/php]
Bu dosyada ufak bir temizlik işleminden sonra dosyamız şu hale gelir. Ortasına sayfada görünmesi için Merhaba Dünya yazısı eklediğime de dikkat edin ;)

[php]< ?php /*
Template Name: Tavsiyeler
*/
?>
< ?php get_header(); ?>
< ?php get_sidebar(); ?>

<div class="alticerik">

Merhaba Dünya!

</div>

< ?php get_footer(); ?>[/php]
Bu işlemi tamamladıktan sonra dosyanızı temanızın klasörüne kopyalayın. Ardından Yönetim Paneli->Yaz->Sayfa Oluştur’dan sağ menüde Sayfa Şablonu listesinde yaratmış olduğunuz bu dosyayı seçin ve yayınla düğmesine tıklayın. İşlemimiz tamamlandı. Artık Yönetim Paneli->Yönet->Sayfalar altında yaratmış olduğunu sayfayı görebilirsiniz. Düzenlemek isterseniz ise dilerseniz Görünüm altındaki Tema editörünü kullanın, dilerseniz de dosyayı direk bir düzenleyici ile açıp düzenleyin.

Faydaları nelerdir?

Öncelikle Arşiv eklentisi gibi bazı eklentilerin buna ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim. Örnek bir arşiv sayfası oluşturmanın nasıl yapıldığını buradan görebilirsiniz. Yani buradan değinmek istediğim konu bu şekilde sayfalarınızda php kodlarını çalıştırabilirsiniz.

Asıl avantajı ise WordPress’i hızlandırmanın bir en basit şekli olması. Nasıl mı? Mesela bazı eklentiler veritabanı bağlantısı kullanırlar ve sitenin her sayfasında sırf site yüklendiği için çalışırlar. Oysa ki bu eklentileri sayfa şablonuna ekleyebilir ve eklentinin sadece o sayfa yüklendiği zaman çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Sonuç

* Bu yazıyı yazmamın sebebi bundan sonra yazacak olduğum Tavsiye Dizini nasıl oluşturur makalesi için alt yapı oluşturmak.
* Biliyorum ki bazı arkadaşlar kod bilmeden temalarını düzenlemeye çalışacaklar ve hatalarla karşılaşacaklar. Karşılaşmış olduğunuz bu hataları lütfen burada değil WordPress-tr forumlarında dile getiriniz.
* Sayfalarınızda php kodlarını çalıştırmanın bir yolu da Exec Php gibi bir eklenti kullanmak. Açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.
* Uzun zamandan sonra yeniden yazmak güzel şey :)



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer