Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

VDS, VPS Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

3 min read

Dedicated Server – VDS – VPS Nedir? başlıklı yazıda VDS ve VPS sistemlerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise VPS ve VDS gibi sistemleri satın alırken nerelere dikkat etmeliyiz, onlardan bahsedeceğiz.

Türkiye’de çoğu web alanı, alan adı, sunucu ve sanal sunucu hizmetlerini küçük bütçeli, kendini şirket diye tanıtan orta okul ve lise çağındaki gençlerimiz sürdürmektedir. Bu serüvene para kazanmak için girseler de bunun okulunu okumadıklarından veya bunlarla ilgili tecrübeyi bilmediklerinden hep sorunla karşılaşırsınız. Bununla birlikte bu firmaların yasallığı da başka bir mevzudur.

Bir şirketle muhatap olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Mutlaka Vergi levhası ve Ticari sicil gazetesi bulunmasına gereklidir. Bununla birlikte aldığınız ürünün faturasını gönderen, eğer şirket başkasının üzerineyse şirketin telefonlarını ve şirketin adresini açık bir şekilde sitesinde belirten kuruluşları tercih etmenizde yarar var. Diğerlerine göre daha pahalı bir hizmetle karşılaşsanız da sorunlarınız diğerlerine göre çok daha az olup kafanız ve huzurunuz daha da fazla olacaktır.

Peki vergi levhası, sicil gazetesi, faturası var ama hizmeti yok diyebilirsiniz. Bunun içinde İyinet gibi forumlardan şirket ile ilgili yorumları, şikâyetleri veya hostbul.net gibi sitelerden kendi müşterilerinin yorumlarını okuyabilirsiniz. Bunların sağlıklı olma durumu da %50, %50’dir. Her konuya her yoruma da güvenmenizi söyleyemiyoruz.

Yer sağlayıcısı belgesi diye piyasaya Türk Telekominikasyon kurumunun sunduğu bir belgeye hiçbir zaman güvenmeyiniz, Web alanı olup da kendi sitesini barındıranlara bile verilen bir belgedir.

Gerçekleştirmesi mümkün olmayan vaatlerde bulunan firmalardan uzak durunuz. Örneğin kimi firma sınırsız web alanı şeklinde reklam yapar. Oysa ki sizin web siteniz sonuçta bir disk üzerinde barınmaktadır. Sınırsız kapasitede bir harddisk olmadığına göre sınırsız da bir web alanı olması mümkün değildir. Bu tür hileli kelimelerle ancak bilmeyeni kandırabilirler insanları kandırabilirler.

Şirket olduğunu anladık ve güvenli bir firma, devamı…

Hiçbir şirketin sunucuları sorunsuz değildir. Bu işte tecrübeli insanların fikirlerinden ve referanslarından faydalanmanızı tavsiye ederim. Bir örnek vermek gerekirse bir giyim firmasından mal almak başkadır ama bir nike, adidas’tan mal almak başkadır. İkisi de şirkettir ama ikisinin kaliteleri çok farklıdır.

Şimdi birazda sunucu tarafından bilgi verelim.

Bir sunucu ne kadar güçlüyse, ne kadar ileri seviye bir yapıya sahipse o kadar az sıkıntı yaşatır. “Sunucunun güçlü olduğunu nereden bileceğim, ayrıca VDS hizmeti alıyorum bana sunucudan sadece bir parça alan veriyorlar” diyebilirsiniz. Bu durumda sunucunuzun özelliklerini gösteren bir faturanın ekran görüntüsünü (Print Screen) isteyebilirsiniz. Ya da güvendiğiniz bir firmaysa neyin ne olduğunu zaten kendileri de söyleyecektir. Ben başkalarından örnek vermek yerine kendimizden (WebGrup) örnek vermek istiyorum. Aşağıdaki sunucuyu beraber inceleyelim.

i7 920 4.8GT 8MB L3 2.66 GHz
Asus Rampage II Main Board veya SH5200S Intel Server Board
12 GB DDR3 1333Mhz Ram
2 x 1000 GB 32 MB cache Sata II Hdd
100 mbit/sec internet erişimi

VDS yapılarını incelerken sonuçta ana sunucunun nasıl davrandığını da düşünmeniz gerekmektedir. Kararlı bir ana sunucu, kararlı bir VDS demektir. Peki kararlı bir sunucu nasıl olur? Şimdi 12 GB Ram kapasitesine sahip (24 tane 512 MB.lık VDS bulunan) bir ana sunucu düşünelim.

24 x 512mb = 12 GB Ram
24 x 100 (her VDS’de 100 müşteri) = 2400 Müşteri

Buradaki VDS örneğinde ana sunucu ne kadar kararlı ve güçlü olursa olsun gereğinden fazla müşteri alınmış ve sunucunun performansı ve kapasitesi hiçe sayılmıştır.

Bir de kararlı ve doğru şekilde kullanılan ana sunucu ve VDS nasıl olur onu düşünelim. Örnek iyi bir sunucu İ7 işlemci 8 çekirdek ve yine 12 GB Ram’den oluşur. Çekirdek başına VDS açıldığını ve her VDS’nin 1 GB Ram kapasitesine sahip olduğunu düşünelim. Ana sunucudaki bütün çekirdekler sadece bir VDS için kullanılacak ve geriye kalan 4 GB.lık Ram ana sunucuya bırakılmış olacaktır. Ana sunucuda ram bırakmak VDS’lerin işlem yapmasını hızlandırmakla beraber takılma, donma veya kopma gibi sorunların önüne geçer.

Peki her şey işlemci veya bellekten ibaret mi?

Hayır, her şey işlemci ve bellekten ibaret değildir. VDSlerin ana sunucularında işlemci ve Ram’den sonra en önemli donanım disktir. Disk ne kadar iyiyse işlemleriniz o kadar hızlanır. Diskin yazma veya okuma sorunu varsa ana sunucu ne kadar sağlam da olsa VDS işlemlerinizde hep takılma olacaktır. Yazma ve okuma hatalarını hiçbir şekilde tam olarak anlayamayacağınız için disk değişimine gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde yani diskler değiştirilmezse, VDS olarak tabir ettiğimiz sanal sunucularda yazma ve okuma yavaşlığı olduğundan siteniz veya uygulamalarınız çok ağır çalışacaktır.

Tabi ki her şey diskten de ibaret değildir. Kararlı bir sunucu her zaman lazımdır. Bir anakart yollayıp üzerine 1 tane p4 işlemci takıp ta 2 gb ram ile vds sunucusu açarsanız dediğim işlemlerin çoğunun ne kadar kararsız çalıştığını görebilirsiniz.

Sonuç olarak…

VDS (sanal sunucu) alırken karar vermeniz gerekenler özetle, VDS hizmeti alacağınız şirketin tecrübesi, piyasada hakkında yapılan yorumlar ve kullandığı sunucu türlerinin son teknoloji sanallaştırma programlarına yatkın ve yeterli olmasıdır.

Konuyu bir örnekle bitirmek istiyorum. Aşağıda göreceğiniz resim kendi Netinternet sunucularımızdan alınmıştır. Resimde bir sanallaştırma programı olan VMWARE ve kullanılan işlemci yüzdelerini göstereceğim. Sormak istediğiniz veya merak ettiğiniz konuları çekinmeden yorumlarınızda dile getirebilirsiniz.

VMware

Not: Bu konuda yeni meslektaşlarımızı suçlamak veya işini adabıyla yapan arkadaşlarımızı kesinlikle kötülemiyoruz.Lütfen piyasada adabıyla iş yapanları konuya karıştırmayınız.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read