Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Arama Motoru Gibi Düşünmek

2 min read

Not: Bu yazı arama motoru optimizasyonu (SEO) ve makale yazma teknikleri konusunda ipuçları içerir.

Bugün, beğendiğim sitelerdeki son yazıları Netvibes üzerindeki RSS okuyucusu yardımıyla incelerken programlama konusunda güzel bir başlık gördüm ve hemen yazının bulunduğu adrese yöneldim.

Yazıda ilk baktığım yer başlık kısmıydı. Bu başlık sıradan ve alışılmış başlıklar gibi değil, özgün ve makalenin içeriğini özetleyen cinstendi. İnternette benzerine az rastlanan bir başlık da diyebilirim. Zaten bu yazıya yönelmemi sağlayan ilk etken buydu.

Makaleleri okumaya fazla zaman ayıramadığım için yazıya şöyle bir göz gezdirdim. Ana başlıktan sonra gözlerim alt başlıkları aradı. Ne de olsa alt başlıklar konunun içeriğinin nasıl devam ettiğini gösteren kısımlardır. Fakat bu konuda malesef hiç alt başlık göremeyince biraz üzüldüm. Artık zamanımın yettiği kadar makaleyi daha detaylı incelemeliydim. Bunun için de hızlıca göz gezdirmek ve o da olmazsa tam olarak okumak zorundaydım.

Alt başlıktan sonra odaklandığım şeyler kalın, yana yatık (italik) veya renklendirilmiş yazılar, kodlar ve bağlantılardı. Madem makalenin tamamını okumaya vaktim yok, nelerin vurgulandığını görürsem makalenin özünü kısa sürede anlayabilirdim. Kodlar da zaten bir okuyucu olarak asıl ihtiyacım olan kısımlardı. Bu konuda da makale beni yüzüstü bıraktı. Hiçbir kelime vurgulanmamış, renklendirilmemiş, her şey düz metin halinde oldukça sıradan bir şekilde yazılmıştı.

Yine de başlığın verdiği etkiyle makaleye göz gezdirmeye başladım. Göz gezdirmek diyorum çünkü aralardan gereksiz kelimeleri (ve, fakat, çünkü) atarak okuyordum. Gereksiz derken elbette makaleyi tam okuduğumda ihtiyacım olan, cümle bütünlüğünü sağlayan şeyler bunlar ama şöyle hızlı bir bakışta ben özellikle aradığım şeye, konunun özüne odaklanırım. Örneğin strpos() fonksiyonu, bağış sistemi gibi belirli kelime ve kalıplara odaklanmıştım. Tabiî alt başlıklar, renklendirmeler, kalın-ince yazılar olmadığı için bu tür bir yola başvurdum.

Ve son olarak yazıyı genel olarak beğendiğimi daha doğrusu özgün (orjinal) bulduğumu değerlendirdim ve arşivime aldım. Ama sonra ne oldu biliyor musunuz? O kadar çok zaman kaybetmiştim ki diğer makalelere bakmak yerine başka sitelere yöneldim. Eğer ilk baktığım şeyler makalede olsaydı ihtiyacımı kısa sürede giderip sitedeki diğer makalelerin de değerli olduğunu değerlendirip sitede kalmaya devam ederdim.

Sonuç

Sonuç olarak makale yazmaktan ve SEO konusunda uzun süre kafa yormaktan dolayı artık arama motoru gibi düşünmeye başladığımı farkettim. Ben halimden aslında oldukça memnunum. Ne de olsa nelerin olması gerektiğini, nasıl makale yazacağımı artık anladığımı düşünüyorum. Zaten hep daha okunaklı makaleler yazmak için uğraşmıyor muyuz? İşte burada değindiklerim de bu yolda atılması gereken birkaç ufak adım.

Son bir paragraf olarak şunu da özellikle belirteyim. Arama motoru ve okuyucunun beklentileri o kadar da farklı şeyler değildir. Yukarıda anlattıklarım arama motorundan çok kendi ihtiyacımı karşılayan şeyler ama işte sonuç ortada. İster arama motoru olsun isterse ziyaretçi, biz makalelerimizi hep altın tabakta en güzel salatalarla beraber sunmalıyız.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

SEOZOM | Yeni Bir SEO Platformu

Bu gün sizlere sektöre yeni bir isimle giriş yapan bir SEO platformundan ve ajansından bahsedeceğim. Son günlerde onlarca SEO bloğu, SEO forumu yada farklı...
Erhan Yakut
2 min read

Kurumsal SEO Nedir?

Kurumsal SEO uzmanı kimdir? Kurumsal SEO uzmanları kendi içlerinde black hat ve white hat olarak ikiye ayrılırlar. Black hat SEO uzmanları kısa vadede büyük...
Erhan Yakut
1 min read