Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Takip Edilmek Güzel Şeydir

2 min read

Başlıkta söylediğimi aynen yineliyorum, günlüğünüzün takip edildiğini bilmek güzel şeydir. Böylece hem yazılarınızın okunduğunu görerek daha da yazmak istersiniz, hem de kullanıcılarınıza ne kadar popüler olduğunuzu gösterebilirsiniz. Takipçi sayısını tek başına düşünmek aslında yeterli değildir. Olaya istatistik açısından bakmak gerekir. Eskiden sitemizin ziyaretçi ve RSS takipçi sayısı bize yetiyordu. Şimdilerde ise durum oldukça değişti. Artık ne kadar popüler olduğumuzu göstermenin bir çok farklı yolu var.

Şimdi sırasıyla istatistiksel veri olarak kullanabileceğimiz servisleri/siteleri inceleyelim.

Feedburner

Günümüzün en meşhur besleleme (Feed) servisi Feedburner bize iki avantaj sağlıyor. İlki sitemizin RSS beslemesini buraya yönlendirerek bizi kaç kişinin takip ettiğini görebiliriz. İkincisi ise Feedburner’ın e-posta takip hizmetini kullanarak kullanıcılarımıza bizi e-posta yoluyla takip etme imkanı sağlarız. Tabiî bunun yanında kaç kişinin bizi e-posta ile takip ettiğini de görebilir ve ziyaretçilerimize bu bilgileri gösterebiliriz.

Günlüğümüzdeki Yorumlar

Son zamanlarda popüler olan diğer bir veri ise günlüğümüzdeki yorumlar. Toplam yorum sayısı, en çok yorum yapılan yazılar, en çok yorum yapan kişiler ve dahası… Burada bahsettiğim sayıları ziyaretçilerinize göstererek hem onlara siteniz konusunda kabaca bilgi verebilir, hem de onları değerli yazılarınıza yönlendirebilirsiniz. Yorum ile ilgili eklentiler için buraya ve şuraya bakabilirsiniz. Bu arada baktım da sitemde şuan 2910 yorum bulunuyor. Ayrıca yorum sayısını göstermek için burada güzel bir eklenti bulunuyor.

Twitter

Twitter, yine son zamanların popüler servislerinden birisi. Twitter anlık olarak yaptığınız şeyleri paylaştığınız pratik ve basit bir servis. Ben ne olduğuna kısaca değiniyorum ama eğer hiç haberiniz yoksa Volkan’ın bu servisi anlattığı videoyu mutlaka izlemelisiniz. Twitter’da yine başkaları tarafından takip edilebiliyorsunuz ve Twitter takipçi sayınızı sitenizde gösterebiliyorsunuz. Bunu yapabilmek için TwitterCounter sitesini kullanabilirsiniz.

Whos.amung.us

Ziyaretçileriniz çayınızı içmeye geldiğinde o an sitenizde kaç kişi olduğunu göstermek için Whos.amung.us servisini kullanabilirsiniz. Bu servis basit ve sade görünümünün yanında oldukça da kullanışlı olup eşzamanlı ve doğru bilgiler veriyor.

Clicky ve Reinvigorate

Clicky ve Reinvigorate iki güzel istatistik servisi. Birbirinin nerdeyse eşdeğeri olan iki siteyi de gelişmiş ziyaretçi istatistikleri için kullanabilirsiniz. Her ne kadar bu istatistikler size özel olsa da ziyaretçilerinize bu istatistiklere erişme izni verebiliyorsunuz. Böylece reklam verenler sitenizin ne kadar popüler olduğunu, sitenizin hangi içerik türünde daha çok ziyaretçi çektiğini görebilirler.

FriendFeed

FriendFeed de Twitter gibi yeni popüler olmaya başlayan bir sistem. Aslında gelişmiş bir takip sistemi dersek sanırım yanılmış olmayız. Bu sisteme üye olan bir kişinin internetteki nerdeyse tüm hareketlerini görebiliyor, eklemiş olduğu yeni yazılardan haberdar olabiliyorsunuz. Ne olduğu ve nasıl kullanıldığı konusunda yine Volkan imdadımıza yetişiyor.

Blograzzi

Ne kadar popüler olduğunuzu göstermek için Türkiye’deki günlükleri bir araya toplayıp farklı kriterlere göre sıralamasını yapan Blograzzi‘den de faydalanabilirsiniz. Blograzzi araçlarını kullanarak buradaki istatistikleri günlüğünüz üzerinden okuyucularınızla paylaşabilirsiniz.

Sonuç

Farkettiyseniz artık sitenizi ziyaret eden sayısı gibi basit bir istatistik tek başına yeterli olmuyor. Bunu diğer verilerle (RSS takipçi sayısı vs.) güçlendirebilir ve ziyaretçilerinize siteniz hakkında daha gerçekçi değerler sunabilirsiniz. Şunu da not olarak düşmeliyim ki her geçen gün yeni bir servis çıkmakta ve her yeni servis yeni fikirler getirmekte. Tabi ki günlüklerde bu servislerin hepsinden aynı anda faydalanmak doğru değil ama istatistiklerin öneminin kavranması ve ona göre adımlar atılması gerektiği de bir gerçek. Örnek vermek gerekirse tekil ziyaretçi sayısı ve pagerank değeri şuana kadar en önemli istatistik değerleriydi ama bunu pekiştirmenin de kimseye zararı dokunmaz ;)

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read