Merhabalar. Özellikle sosyal ağlarda olmak üzere birçok websitesinde siteye üye olan kullanıcılara otomatik olarak alt alanadı (subdomain) açılır. Bunu kontrol panelinden yapmak kolaydır ancak esas konumuz bu işlemin PHP ile kendiliğinden gerçekleşmesidir. Aslında zor gibi görünen bu konuyu en pratik şekilde nasıl çözebileceğinizi bu yazıda anlatmak istedim. Şimdiden kolay gelsin.
1. Adım
İlk olarak ftp ile sitemize bağlanarak ana dizinde ureticy.php isminde bir PHP dosyası oluşturalım ve içerisine aşağıdaki kodları yazarak kaydedelim.
[php][/php]
2. Adım
Arkasından ikinci adım olarak sitemizin anadizininde bulunan .htaccess dosyamızı açarak aşağıdaki kodları ekleyip kaydedelim.
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^<a href="http://www.ureticy.com/" target="_blank" rel="nofollow noopener">www.ureticy.com</a> RewriteCond %{HTTP_HOST} ^([^.]+).ureticy.com RewriteRule ^$ /ureticy.php?deger=%1 [L]
Eğer başlangıçta bir .htaccess dosyamız yok ise sıfırdan oluşturup içeriğini aşağıdaki şekilde yapmanız yeterli olacaktır.
Options +FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.ureticy.com RewriteCond %{HTTP_HOST} ^([^.]+).ureticy.com RewriteRule ^$ /ureticy.php?deger=%1 [L]
3. Adım
Bu adımda cPanele girerek DNS eklememiz gerekiyor. Burda A kaydına girip (Add an A Record) name kısmına * ve adress kısmına ise sitenizin IP adresini yazıp add a record diyoruz. IP adresini bilmeyenler terminal ya da konsoldan “ping
ping ureticy.com” komutu ile sitenin IP adresini öğrenebilirler.
Uyarı: Buraya kadar herşeyi doğru olarak yaptıysanız serkan.ureticy.com yazdığınızda cPanel sayfasını görüyor olmalısınız. Örnek: serkan.ureticy.com/cgi-sys/defaultwebpage.cgi yönlendiriyorsa doğru yoldayız demektir.
4. Adım
Bu adımda öncelik Windows kullanıcıları Putty ile, Linux ve Mac kullanıcıları konsol veya terminal ile sitelerine bağlanmalıdırlar. Ardından apache (httpd) sunucusunun konfigürasyon dosyasında aşağıdaki değişikliği yapacağız.
Nano, Pico veya Vi benzeri bir metin editörüyle aşağıdaki dosyayı açalım.
pico /etc/httpd/conf/httpd.conf
Burada sitenizi buluyoruz.
ServerName ureticy.com
Bu satırların sonuna aşağıdaki satırı ekliyoruz.
ServerAlias *.ureticy.com ureticy.com
Örnek:
ServerAlias *.ureticy.com ureticy.com
Artık apache sunucusunu baştan başlatabiliriz. Konfigürasyon dosyamızın örnek görünümü şu şekilde olacaktır.
ServerAlias *.ureticy.com ureticy.com DocumentRoot /home/ureticy/public_html ServerName www.ureticy.com ServerAdmin [email protected] CustomLog /usr/local/apache/domlogs/ureticy.com combined CustomLog /usr/local/apache/domlogs/ureticy.com-bytes_log "%{%s}t %I$ ## User partihab # Needed for Cpanel::ApacheConf UserDir enabled ureticy
Sonuç olarak yakuter.ureticy.com yazdığınızda ekrana yakuter basacaktır.
Buradan istediğiniz gibi geliştirme yapabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur. Artık bu öğrendiklerinizi nasıl kullanacağınız sizin hayal gücünüze kalmış. Kolay gelsin.