Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

İçerik Reklam Rehberi

4 min read

Tüm dünyada adından söz ettiren PayPerPost (Yazı Başı Ödeme) uygulamasının Türkiye’de de işleyip işleyemeyeceğini konusunda uzun süredir araştırma yapmaktayım. Bu araştırmalarım sonucunda direk PayPerPost olmasa da ılımlı bir “İçerik Reklam” politikası geliştirilirse bunun ülkemizde de geçerli olabileceği kanaatine vardım. İçerik Reklam Rehberi‘ni hazırlamamın sebebi de ılılmlı politika derken neleri kastettiğimi ve bu uygulamanın nasıl olabileceğini göstermek, kurallarını belirlemek. Rehberin yanında ilk denemeyi günlüğümde yapmayı ve sizden gelen yorumlara göre Türk günlük yazarları için bu rehberi geliştirmeyi düşünüyorum. Değerli yorumlarınızı bekleyerek rehbere giriş yapıyorum.

PayPerPost ve İçerik Reklam’ın Farkları

PayPerPost genel olarak payperpost.com sitesi üzerinden yürüyen bir reklam şeklidir. Bu durumda orada belirtilen kuralları sağlıyorsanız siteye üye oluyor, teklif edilen konular hakkında yazı yazıyor ve buna göre size ödeme yapılıyor.

İçerik Reklam‘da ise Ürün Sahibi ve Günlük Yazarı arasındaki ikili ilişkiden doğan doğrudan bir reklamı kastediyorum. Doğal olarak kurallar iki taraf arasında isteklerine göre esneyebilir veya daraltılabilir. Önemli olan iyi niyet ve uyumlu çalışmadır.

Önemli Noktalar

Günlük Okurlarını Bilgilendirme: Günlük Yazarı için okurlarına karşı dürüst olmak her şeyden önce gelir. Yazının İçerik Reklam kapsamında bir tanıtım yazısı olduğu yazının sonunda bir not olarak eklenebilir ve hatta bu konuda bir kategori oluşturularak, İçerik Reklam alınan yazılar o kategoride görüntülenebilir. Bunlar yapılmazsa, aslında reklamı haketmeyen sorunlu bir ürün/hizmet sanki günlük yazarı tarafından takdir ediliyormuş gibi algılanabilir ve İçerik Reklam referansıyla o üründen faydalanan kişilerin parası, zamanı boşa harcanabilir.
Günlük Yazarının Takdiri: Günlük yazarı kendini, gelen her teklifi kabul etme zorunda hissetmemelidir. Önce teklifi değerlendirmeli ardından reklamının yapılıp yapılmayacağına karar vermelidir. Esas olanın kendi sitesinin değeri olduğunu unutmamalıdır. Bunun devamında da reklamın sitesinin çizgisinde bir konu içermesi, okuyucularına hitap etmesi yararına olacaktır.
İçerik Reklam’ın Sıklığı: Üst üste İçerik Reklam uygulaması ziyaretçileri günlükten soğutacaktır çünkü ziyaretçiler o günlüğe reklam okumak için değil günlük yazarının yazılarını beğendikleri için gelirler. Bunun önüne geçmek için Günlük Yazarı kendine prensip edinebilir ve hatta bunu reklam sayfasında belirtebilir. Örn: “Bu sitede en fazla 5 makalede bir İçerik Reklam uygulaması yapılmaktadır.

Kurallar

Ürün Sahibi ve Günlük Yazarı kuralları esnetebilir fakat sıfırdan anlaşmaya başlamak yerine belli kurallar üzerinden konuşmak uygun olacaktır.
Yazı Uzunluğu: Yazının uzunluğu kelime sayısı ile belirlenebilir. “En az 100 kelime olacak” şeklinde bir madde sözleşmeye eklenebilir.
Yazının Sahibi: Yazıyı kimin yazacağı oldukça önemlidir. Ürün Sahibi yazıp mı verecek yoksa Günlük Yazarı ürün hakkında kendi düşüncelerini mi anlatacak belirlenmelidir. Bununla birlikte Günlük Yazarı bir yazı yazdıktan sonra Ürün Sahibi tarafından yazı onaylanabilir. Sonuçta ürün tanıtımı için ödeme yapılmaktadır. Bu da Ürün Sahibine reklamın içeriğini onaylama hakkı doğurur.
Tanıtım veya İnceleme: Eğer İçerik Reklam bir tanıtım yazısı olacak ise üründeki herhangi bir olumsuzluktan bahsedilmemelidir. Eğer inceleme yazısı ise olumsuz tarafları eleştirilebilir. Bu ayrım önceden iki taraf bilgisi dahilinde yapılmalıdır.
Olumsuz Yorumlar: Eğer reklamı yapılan ürün (hizmet, web sitesi vs.) hakkında İçerik Reklam yazısına olumsuz yorum gelirse bu yorumlara ne yapılacağı önceden kararlaştırılmalıdır. Aklıma gelen en uygun çözüm İçerik Reklam metninin yorumlarını kapatmak olacaktır fakat kendi sitemde alacağım reklamların, yorumlara izin verebileceğim ürünlerin reklamı olmasına dikkat edeceğim.
Yazının Sitede Kalma Süresi ve Yeri: İçerik Reklam’ı içeren yazı siteye bir kez yazıldıktan sonra hiç silinmeyebilir. Bunun yanında sözleşmeye “… tarihten başlamak üzere 15 gün sonra ….. başlıklı yazı siteden kaldırılacaktır.” şeklinde bir madde de konulabilir. Sürenin yanında yazının sitede bulunduğu sürede anasayfada kalması taahhütü de Günlük Yazarı tarafından Ürün Sahibine edilebilir. Aksi takdirde sürekli güncellenen bir sitede yazı bir gün sonra son 10 yazı içinde bile olmayabilir.
Sitenin İstatistikleri: Sitenin son bir aylık ziyaretçi istatistiği reklam verecek olan Ürün Sahibi’ne doğru bir şekilde iletilmelidir. Bunun için Google Analytics, Clicky gibi servislerden faydalanılabilir. Ürün Sahibi de ziyaretçi istatistiğinin yanında RSS takipçi sayısını ve reklamda verilecek bağlantıları düşünerek Pagerank değerini de düşünmeli ve buna göre karar vermelidir. Unutulmamalıdır ki bu sefer reklam resim veya flash değil, okunması gereken bir metindir.
Sitenin Ulaşılamaması Durumu:Sitenin … gün boyunca ulaşılamaması durumda reklamın yayınlandığı gün sayısının sözleşmedeki gün sayısından çıkartılması ve kalan ücretin Ürün Sahibine iade edilmesi gerekir.
Ücretlendirme: İçerik Reklam’ın ücretlendirmesi normal reklamlarla aynı olmayabilir ve hatta daha fazla olacaktır çünkü tanıtım basit bir resimle değil detaylı bir anlatımla yapılmaktadır. Ödeme iki parça halinde yapılabilir. İlk yarısı yayından önce, ikinci yarısı yayından sonra ödenebilir.

Sonuç

Günlük Yazarları’nın desteklenmesi adına İçerik Reklam’ın gerekliliğine inanan birisi olarak böyle bir rehber hazırladım. Bu rehberdeki kuralların derleyip bir de sözleşme oluşturdum.

İÇERİK REKLAM SÖZLEŞMESİ‘ni Word belgesi buradan indirebilirsiniz.

İçerik Reklamın eğer hakkıyla yapılırsa hem Ürün Sahibleri hem de Günlük Yazarları için faydalı olacağına inanıyorum. Bu amaçla da bu rehberi daha da güçlendirmek ve bu reklam türünü Türkiye’de daha yaygın hale getirmek için desteğinizi bekliyorum. Gerek sözleşmede gerekse rehberde unutmuş olduğum veya hiç düşünmediğim hususlar mutlaka vardır. Yorumlarınızda rahatlıkla bu eksikleri ve olumlu/olumsuz düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Saygılar, sevgiler…

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read