Yazılım geliştirici olarak farklı projelerde ve farklı görevlerde çalışabiliyorum. Her yeni projede kullandığım faydalı araçları ve kodları da yakuter.com’da paylaşıyorum. İşte bu yazıda da frontend görevini üstlendiğim bir projede kullandığım javascript fonksiyonunu paylaşmak istiyorum. Bu fonksiyon sayesinde dizi (array) halindeki javascript verisini HTML list (ul, li) şeklinde çıktı olarak alabiliyorsunuz. devamı …
“Yeni nesil!” hayatın her alanında geleceği niteleyen bir kavram olduğu gibi teknoloji için de kullanılmakta. Aslında biz sanal alem müdavimleri internet dünyasında bu kavramın yerine “Web 2.0” terimini tercih eder olduk çünkü internette bu kavram sadece yeni teknolojileri ve teknikleri değil, ayrıca bunları ustaca ve kurallarına (standartlarına) uygun kullanmayı da kapsıyor.
Ne mutlu ki ülkemizdeki internet kullanımının yaygınlaşmasıyla insanlar Web 2.0 teknolojilerini merak etmeye, projelerinde kullanmaya ve dolaştığı sitelerde aramaya başladılar. Yurtdışında bizim bu arayışımızı kolaylaştıran, Web 2.0 uygulamaları tek bir sitede toplayan çalışmalar var aslında fakat Türk internet kullanıcıları için Web 2.0 teknolojileri merkezi Cssaddons olacak gibi.
Cssaddons, Ahmet Küçükoğlu tarafından hayata geçirilen, Web 2.0 uygulamalarının toplandığı ve değerlendirildiği oldukça başarılı bir proje. Aslında bu projeyi kendi sloganıyla tanıtmak lazım;
Cssaddons,
1. CSS ve XHTML standartlarından geçmiş,
2. Tarayıcı farklılıkları olmayan,
3. Web 2.0 uygulamalarını derleyen bir sitedir.
Uygulama hazırlarken her zaman olası kullanıcı hatalarını aklımızda bulundurmalıyız. Buna en güzel örneklerden birisi de hepimizin görmeye alışık olduğu “Silmek istediğinizden emin misiniz?” gibi bir soru. İşte böyle bir uygulamayı yani silme bağlantısına tıklandıktan sonra javascript ile doğrulama kutusu göstermeyi 2 farklı yöntemle yapabilirsiniz. devamı …
Yeni bir proje için bir site hazırlayacaksınız diyelim. İşin kaliteli olmasını istediğiniz için tasarımını bir grafikere çizdirdiniz ve PSD veya PNG olarak grafikerden çalışmayı aldınız. Sırada resim halindeki bu tasarımı kodlamak var. Kodlamak derken öyle veritabanı, PHP / ASP programlamasından bahsetmiyorum. Sadece grafikerden almış olduğunuz resim halindeki tasarımı, web standartlarına (W3C) uygun, tüm tarayıcılarda aynı görünen bir HTML dosyası yapacaksınız. Nelere ihtiyaç duyarsınız, sorunlarla nasıl başedersiniz? Sizin için bu konuda bir harita çıkartayım istedim. Böylece daha projenin başında ihtiyacınız olanları derler ve çalışmanız sırasında arayışa düşmeden, dikkatiniz dağılmadan siteyi tamamlayabilirsiniz.
devamı …
Makalenin başlığında “tasarımda evrensellik” derken, yapmış olduğunuz bir tasarımın tüm işletim sistemlerinde, tarayıcılarda ve ekran çözünürlüklerinde mümkün olduğunca aynı görünmesini kastediyorum. Sayılar ise bizim tasarımda evrensellik yolundaki en önemli aracımızdır.
devamı …
Şuan yeni bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu çalışmam esnasında şunu farkettim ki projeye başlama şeklim, kullandığım program ve betikler, ihtiyaç duyduğum siteler hep aynı. Bunun bir getirisi olarak da çok daha hızlı bir şekilde bitirebiliyorum projeleri. Sizinle de bahsettiğim alet çantamı paylaşmak istiyorum. Bu işi öğrenmek isteyen arkadaşlara faydası olacağını düşünüyorum.
devamı …