Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Sitenizin İstatistiğini Tutun

2 min read



Sitenizin istatistiklerini tutarark sitenizi günlük, haftalık, aylık kaç tekil, kaç çoğul ziyaretçi olduğunu, dünyada, Türkiye’de kaçıncı site olduğunu, sitenize gelenlerin nereden geldiğini, arama motorlarından gelenlerin hangi kelimeleri aradıktan sonra size ulaştığını görme şansınız olduğunu biliyor muydunuz? Gelin bu söylediğim tüm özellikleri kullanabileceğiniz hizmetlerden ve sitelerden konuşalım.


WordPress İçin Sayaç
Wp Online Counter WordPress günlüğünüzün istediğiniz bir yerinde siteye giren toplam ziyaretçi sayısını, tekil ziyaret sayısını ve en fazla tekil ziyaretçi sayısını gösterebileceğiniz bir eklenti. Türkçe sürümünü Hakan’ın sitesindeki bu başlıktan indirebilir ve kurulum hakkındaki sorunlarınızı da burada diğer wordpress kullancıları ile paylaşabilirsiniz.

Extreme Tracking
Extreme Tracking tüm dünyada geçerililiği olan bir çevirimiçi sayaç hizmeti veren bir site. Site üye olduğunuz zaman size sitenize koymanız gereken gerekli kodu veriyor ve onu sitenize yerleştirdiğiniz yerde küçük bir dünya resmi görünüyor. Ona tıklayarak sitenizin sayacını ve diğer detaylı istatistikleri görebilrsiniz. Bahsettiğim detaylı istatistikler için günlük, haftalık, aylık tekil ziyaretçi sayısının yanında sitenize gelen ziyaretçilerin nereden ve nasıl geldiğini gösteren fonksiyonlar mevcut. Nasıl derken örneğin Google’dan gelen ziyaretçilerin hangi kelimeleri aratarak geldiklerini görebiliyorsunuz. Bu sayacın en önemli özelliği paragrafın başında da değindiğim gibi tüm dünyada geçerliliği olması ve gerçek sonuçları size sunması. Bu sebeptendir ki kimi insanlar sitelere reklam vermeden önce “extreme’in kaç?” diye soruyorlar :)

Google Analytics
Google Analytics sitesine üye olduktan sonra sitenize eklediğiniz kod ile bu sayacı başlatabiliyorsunuz. Bu sayaçla sitenize gelenlerin hangi arama motorlarından geldiğini, ne kadarının yeni, ne kadarının hep sitenize giren ziyaretçi olduğunu vb. istatistikleri grafiksel olarak görebiliyorsunuz. Bu hizmetin bahsetmediğim inanılmaz sayıda fazla detayı var. Kendiniz girip bir bakmalısınız. Ayrıca tarih hizmeti ile hangi gün ne kadar kişi girmiş geriye giderek bakabiliyorsunuz.

Alexa
Alexa tüm dünyadaki sitelerin istatistiğini tutan ve bunları ziyaretçi sayısına göre listeleyen bir site. Alexa’nın bir siteyi nasıl sıralamaya dahil ettiği konusunda pek bir fikrim yok fakat büyük ihtimalle tüm arama motorlarının ve sayaç sitelerinin referans aldığı dmoz dizininden faydalanıyordur. Zaten sitenin istatistiğine bakarken dmoz dizinine bağlantı gösteriyor.

dmoz
Aslında dmoz site adresleri içeren bir dizin. Üye olurken de başvuru formu dolduruyorsunuz. dmoz’u burada anlatmamın sebebi google’ın ve diğer bir çok arama motorunun birinci sırada faydalandığı bir site olması. Yani arama motorlarında daha fazla indekslenmek istiyorsanız mutlaka dmoz’a bir şekilde girmeyi başarmalısınız.

AwStats
AwStats genelde sunucularda yüklü olan cpanel ile birlikte bulunan bir sayaçtır. Sitenizin yönetim paneline girerek(cpanel için siteniz.com/cpanel) sitenize gelen ziyaretçi sayısını, hangi tarayıcıyı kullanarak ve hangi ülkelerden geldikleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Technorati
Technorati dünyadaki günlükleri adım adım takip eden, hangi günlükte ne yazılmış ve hangi günlükten hangi günlüğe link verilmiş olduğunu bulan bir hizmet sunmakta. Böylece sitenize kaç link verilmiş ve kaç günlükten verilmiş olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Tabiki buna göre de yani link veren site sayısına göre de bir sıralama yapmayı unutmamışlar.

Ayrıca Bloglaralemi‘nin de dizini istatistikler üzerine kurulmuş olup buradan hangi kıstasları dikkate aldıklarını görebilirsiniz.

Sonuç olarak yukarıda saydıklarımla ve sayamadığım bir çok sitenin hizmeti ile sitenize giren insanların detaylı olarak istatistiklerini tutabilirsiniz. Böylece hem sitenize reklam alırken elinizde gerçekçi değerler olur, hem de ne kadar başarılı olduğunuzu görebilirsiniz ;)

Saygılar, sevgiler :)



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read