ADSL kotamı öğrenmek için uzun zamandır düzgün çalışan bir program arıyordum. Sonunda Ey DSL! ile karşılaştım. Nasıl olduysa ismini hiç duymamıştım fakat kullanmaya başladıktan sonra ne kadar kaliteli olduğunu anladım. Güzel bir arayüzü ve basit bir kullanımı olan Ey DSL! A.Nâsır Şentürk tarafından Delphi ile yazılmış. Sitesindeki program tanıtımında kısaca şunlar yazmakta:
Türk Telekom’un 1 Nisan 2007 tarihinden itibaren ADSL ücret tarifesinde yapmış olduğu son değişikliklere tamamen uygun. Artık Ey DSL! çok daha kararlı. ADSL Kota bilgilerinize güvenlik kodu sorulmadan ulaşmanın keyfini yaşayın. Hızlı, güvenilir, görsel, etkileyici… Üstelik Türkiye’nin ilk ve tek açık kaynak kodlu kota bilgilendirme programı…
devamı…
İnternet sitesi hazırlamaya ilgi duyanlarının büyük bir çoğunluğu inanıyorum ki bantgenişliği terimini bu site yapmadan önce hiç duymamışlardır. Bir süre sonra öğrenirler fakat öğrendikleri bilgi ihtiyaçlarını karşılayacak kadardır ve doğruluğu tartışılır. Zihinlerinde canlandırdıkları bantgenişliği kavramı kabaca şöyledir:
“Bantgenişliği bir siteye çok girilmesi sonucu dolan şeydir. Bunun dolmaması için az resim kullanmalıyız. Eğer olmuyorsa biraz daha para verip 2 GB yerine bant genişliğini 5 GB’a çıkartmalıyız. Hem böylece sitemiz daha hızlı çalışır(!)”
Peki ya gerçekten böyle mi? Bantgenişliği kavramı sadece internette mi var? Nasıl oluyor da Türkiye’de bu kadar pahalıyken yurtdışında terabaytlara varan miktarlarda bantgenişliği sunabiliyorlar? Merak ediyorsanız devam edelim ve “Bantgenişliği nedir?” diyerek söze başlayalım.