Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

EPS Uzantılı Dosyalar

1 min read

Bilgisayar ortamında bir çok farklı dosya tipi mevcuttur. Hepsini elbette kullanmak zorunda değiliz ama ihtiyacımız olduğu bir anda ne olduğunu merak eder ve aramaya başlarız. Bende “EPS(.eps)” uzantılı dosyaları merak edip ufak bir araştırma yaptım. Umarım işinize yarar. Özellikle grafikle uğraşan kişilerin (eğer bilmiyorlarsa) işlerine yarayacağını düşünüyorum.

EPS: Encapsulated PostScript
.eps uzantılı dosyalar vektör formatındaki grafik dosyalardır. Diğer grafik dosyalarından yapı ve kullanım açısından farklılık gösterirler.

1) Büyük çaplı grafiklerin tasarlanması gerektiği zaman .eps dosya formatından faydalanılmaktadır. Bunun sebebi ise bu dosya formatının mantığı gereği istenildiği kadar büyütülebilmesidir. Özellikle de logo tasarımlarında kullanılır. Eskiden bu tür dosyaları sadece Macintosh bilgisayarlar açabiliyordu fakat şuanda Adobe ürünleri (ör. Photoshop) Windows altında bu dosyaları açabiliyorlar.

2) Bu tür dosyalar yapılarında bir de ufak boyutlu önizleme resmi (bitmap olarak) bulundururlar. Böylece büyük çaptaki dosyayı açmaya gerek kalmadan bu önizleme sayesinde büyük resmin neye benzediğini görebilirsiniz.

3) EPS dosyaları açıldığı zaman karşınıza dosyanın boyutlarını ve özelliklerini bildiren bir mesaj kutusu ile karşılaşırsınız. Bu mesaj kutusu ile bildiri özelliği yine EPS formatının bir özelliğidir.

4) Bu dosyalar genelde Macintosh bilgisayarlarda üretiyorlar.

Bahsetmiş olduğumuz EPS dosya formatı aslında Macintosh için kullanılır çünkü Macintosh bilgisayarlarını dosya sistemi ile uyumlu çalışan bir formattır. Windows’ta EPS yerine TIFF(.tiff) veya WMF(.wmf, Windows MetaFile)

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Kaynak
Encapsulated PostScript – Wikipedia

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read