Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba. Bu yazımda hakettiği ilgiyi bir türlü göremediğini düşündüğüm Sunucu Tabanlı Yedekleme servislerinden birisi olan Dropbox servisinden bahsedeceğim. Oldukça kolay ve sade bir kullanıma sahip olan Dropbox kısaca bir internet sitesi olup üyelik sonrası size dilediğiniz gibi kullanmanız için ücretsiz olarak 3 GB büyüklüğünde bir alan sunan, bir nevi çevirimiçi (online) taşınabilir bir bellek ya da dosya deposudur diyebiliriz. Servisin internet üzerinde bulunması sayesinde dosyalarınıza her an dilediğiniz her yerden ulaşabilme şansınız bulunduğu gibi bu dosyalarda dilediğiniz gibi güncelleme de yapabilirsiniz.
Dropbox Başlangıç
Dropbox bize dosyalarınızı güvenle saklayabileceğiniz ve istediğiniz her an ulaşabileceğiniz depolama alanı sunan bir servistir. İnternet olan her yerde bu dosyalara ulaşabileceğiniz gibi dosyalarınızı dilediğiniz gibi kullanabilir ve düzenleyebilirsiniz.
Bu servisi kullanmaya başlamak için öncelikle Dropbox sitesine girerek üye olmalısınız. Üye olduğunuz andan itibaren ücretsiz olarak kullanımınıza sunulan 3 GB’lık alanınızı dilediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabi bununla birlikte 3 GB’lık alan bana yetmez derseniz üyeliğinizi ücreti karşılığında yükselterek alanınızın kapasitesini artırabilirsiniz. Fiyatlandırma sayfasında ücret miktarını görebilirsiniz. Ayrıca Dropbox’ı arkadaşlarınıza tavsiye ederek ya da diğer etkinlikleri gerçekleştirerek alanınızı yine artırabilirsiniz.
Dropbox’ın esas keyfini ise PC uygulamasını bilgisayarınıza kurduktan sonra görebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki bir klasörü Dropbox klasörü olarak atadıktan sonra sunucu ile eşzamanlı olarak belirlediğiniz klasörü kullanabilir, rahatlığın keyfini sürebilirsiniz.
Dropbox’ın Özellikleri
- Şifreli giriş ve güvenli depolama
- İnternet olan her yerden ulaşabileceğiniz başlangıç olarak 3 GB’lık ücretsiz alan
- Her türlü dosya türünü yükleyebilme imkanı
- Sınırsız sayıda klasör ve alt klasör oluşturabilme
- Mevcut bir klasörü diğer Dropbox üyeleriyle paylaşabilme
- Halka açık ve doğrudan ulaşılabilen klasör imkanı
- Fotoğrafları kendi içinde slayt gösterisi şeklinde gösterebilme
- Hesabınızı akıllı telefonlarınızdan yönetebilme
Kullanım Alanları ve Faydaları
Dropbox’ı nasıl kullanacağınız aslında tamamen sizin hayal gücünüze kalmış bir olay. Neden derseniz, günlük hayatta taşınabilir bir belleği nasıl dilediğiniz gibi kullanıyorsanız Dropbox’ı da aynı şekilde dilediğiniz amaçla kullanabilirsiniz. Birkaç kullanım örneği vermek gerekirse:
- Hem evde hem de işte kullandığınız Word ve Excel belgelerini veya Powerpoint sunumlarını Dropbox üzerinde tutarak fiziksel olarak kendinize yük etmekten kurtulabilirsiniz
- Fotoğraflarınızı Dropbox üzerinde tutarak dilediğiniz yerde arkadaşlarınıza rahatlıkla gösterebilirsiniz
- Sitelerinizin yedeklerini Dropbox üzerinde tutarak acil bir durumda olası veri kayıplarından kurtulabilirsiniz
Alternatifler
Konumuz aslında Dropbox’tan ziyade Sunucu Tabanlı Yedekleme’nin mantığını kavramak. Bu nedenle bu hizmeti veren diğer sitelere de bir göz atmak isteyebilirsiniz.
- Google Drive
- SkyDrive
- Ubuntu One
- SpiderOak
- SugarSync
- Box
Sonsöz
Günümüz teknolojisi artık veriye her an her yerden ulaşmayı amaçlıyor. Durum böyle olunca bize de bu güzel imkanlardan yararlanmak kalıyor. Umarım siz de en kısa zamanda Sunucu Tabanlı Yedekleme‘nin yani Dropbox benzeri servislerin tadına varır ve işlerinizin bir anda ne kadar kolaylaştığını farkedersiniz.
Not 1: Burada konuyu en basit şekliyle anlatmaya çalıştım. Sistemin daha detaylı altyapısının nasıl işlediğini merak eden arkadaşlar Bulut Programlama (Cloud Computing) kavramını araştırabilirler.
Not 2: Eğer benim davet ettiğim bir dost olarak üye olmak isterseniz şuradan da siteye üye olabilirsiniz :)