Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

WordPress’i kurdunuz, peki ya sonra ?

3 min read

İlk kez yaptığımız bir işin acemiliği başka tecrübelere benzemez. İş bitmiştir fakat sorular bitmemiştir. WordPress tabanlı sitemizi kurduğumuzda da benzer sorunlarla karşılaşırız: “Google ile iletişimi nasıl sağlarım, güvenliğimi nasıl arttırırım, kullanıcıların sitemde kalma süresini nasıl arttırırım…” soruların başta gelenlerdir.

Bu konuyla ilgili şuradaki yazıyı görünce bu bilgiyi ve daha fazlasını Türkçe’ye kazandırmalıyız diye düşündüm. Gelin WordPress’i kurduktan sonra atılması gereken ilk adımları birlikte inceleyelim. Birlikte bu adımların sayısını arttırabiliriz.

Kalıcı bağlantılarınızı ayarlayın

Sitemizin Google amcayla daha iyi iletişim kurması için wordpress sitemizin bağlantılarını daha anlaşılır şekle getirmemiz gerek. Adres çubuğunda yazı başlığının görüntülenmesi için bu ayarı aktifleştirmelisiniz. Dahası kalıcı bağlantıyı sonu “.html”, “.asp” veya “.php” olacak şekilde de değiştirebilirsiniz. Siteniz asp olmasa da adres çubuğunda asp uzantısı gözükecektir ;) Admin panelinden Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar yolunu izleyerek bu ayarları yapabilirsiniz.

Kalıcı Bağlantılar

Yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere Özel yapı seçeneğini seçtiğimiz zaman bağlantılarımızı özelleştirebiliyoruz. Uzantıyı değiştirirken %postname% kısmındaki % işaretlerini silmemeye dikkat edin.

Akismet eklentisini aktifleştirin

Akismet

WordPress yorum özelliğini kötüye kullanan botlar, sitenize cinsellik içeren yorumlar yollarlar. Çoğu zaman bunlarda cinsellik ve reklam içerikli linkler vardır. Bu botlar, onları onaylamamızı ve bu yolla kendi sitelerine link vermemizi amaçlar.
İşte akismet eklentisi bu tür yorumları otomatik olarak engelliyor. Sitenizi iyileştirmek için geçireceğiniz zamanı yorum inceleyerek geçirmek istemiyorsanız bu eklentiyi kurmalısınız. Eklentinin aktifleşmesi için bir api anahtarına ihtiyacımız var. Bunu da wordpress admin panelimizden eklentiyi etkinleştirdikten sonra alabilyoruz. Bunun için Akismet.com adresine üye olarak api anahtarınızı alabilirsiniz.

Feedburner ile RSS okuma hizmeti verin

Feedburner

Feedburner sitesi sayesinde sitenize uğrayan kullanıcıları sadık kullanıcılar haline getirebilirsiniz. Sitenize yerleştireceğiniz (veya temanızda hazır olarak bulunan) feedburner kutucuğu sayesinde sitenize eklenen en son yazılar e-mail listesine katılanlara yollanır. Bu yolla yüzlerce hatta binlerce takipçiye ulaşabilirsiniz. Feedburner üyelik için tıklayın.

Benzer yazılar eklentisi kurun

Benzer Yazılar

Çoğu kullanıcının bir siteyle tanışması google aracılığıyla olur. Aradığı bilgiyi ve daha fazlasını bulan bir kullanıcı bize tavsiye yoluyla daha fazla kullanıcı getirecektir. Bunun için benzerine tonla rastlayabileceğiniz bir eklentiyi buradan indirebilirsiniz.

Google’a site haritanızı tanıtın

Sitemap

Sitenize eklediğiniz tüm yazılara Google amcanın hızlıca ulaşmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir eklenti var: Google XML Sitemap. Bu eklenti .gz ve .xml uzantılı iki adet site hartası oluşturuyor. Ve oluşturduğu haritalar için Goog, Yahoo gibi arama motorlarını uyarıyor. Her yeni yazı eklediğinizde Google, Ask.com, Yahoo ve MSN gibi sitemap özelliğini destekleyen arama motorları güncellendiğinizden haberdar oluyor ;) Eklentiyi buradan indirebilirsiniz.

All In One Seo eklentisini kurun

All In One Seo

Bu eklenti sayesinde sitenizin en önemli arama motoru ayarlarını kolayca yapabilirsiniz. Eklentinin kurulumu ve ayarlanması oldukça kolay. Tek yapmanız gereken sitenizin anahtar kelimelerini ve tanımlarını bu eklentiye girmek. Eklentiye buradan ulaşabilirsiniz.

Google Analytics & Webmaster Araçlarına kayıt olun

Google Analytics

Her ne kadar wordpress için statpress ve benzeri istatistik eklentileri olsa da Google Analytics servisi kadar ayrıntılı rapor vereni yok gibi. Kullanıcıların sitenize hangi ülkeden, ilden geldikleri, sitede kalma süreleri, arama ayrıntıları, ziyaretçi sadakati… gibi onlarca raporu ayrıntılı bir şekilde alabiliyorsunuz. Analytics servisinin yanında Google Webmaster araçlarına kaydolmanız da sizin kârınıza olacaktır. Analytics sizden ufak bir kodu sitenize yerleştirmenizi istiyor. Bu temayı düzenleyerek yapmak yerine bu eklentiyle kolayca halledebilirsiniz. Webmaster Araçlarında ise sitenin size ait olduğunu doğrulamak amacıyla sunucunuza bir html dosyası yüklemeniz isteniyor.

Seviyeli ve alakalı bloglara yorum ekleyin

Yorumlar

İşte geldik en can alıcı noktaya. Bu konu aslında 2. Maddeyle alakalı. Akismet eklentisinin görevinin spam yorumları engellemek olduğunu ve bu spam yorumların geldikleri sitenin hitini yükseltme amaçlı olduğundan bahsetmiştik. Esasen site sahipleri makalelerine gelen yorumlardan rahatsız olmaz. Fakat reklam amaçlı yorumlar siteye bir katkı sağlamadığı için Akismet gibi eklentilere ihtiyaç duyulur. İşte siz de sitenizin tüm ayarlarını yapıp sıra tanıtıma geldiğinde bunu en temiz ve seviyeli şekilde reklamsız yorumlarla yapabilirsiniz.

Nasıl mı? Gidin ve seviyeli muhabbetin olduğu güzel bir site bulun. Bu sitedeki muhabbetlere siz de katılın. Bunu yaparken de samimi olun. Yorum yazma kısmında site adresinin sorulduğu bölüme sitenizin adresini çekinmeden yazın. Bu reklam olarak algılanmaz. Yorum yaptığınız her sayfa size etkili bir tanıtım olarak geri dönecektir. Eğer yazdığınız yorumlar değerli ise sizin (dolayısıyla sitenizin) değeriniz de artacaktır. Kullanıcıların gözünde “değerli yorumlar=bilgili site sahibi=kaliteli site” eşitliğinin var olduğunu unutmayın.

Hakkımda sayfasını oluşturun

Bu ise kullanıcıların sitenin ardındaki beyini görmelerine yardımcı olacaktır. Böyle bir sayfayla sayfanızın güvenilirliği ve kullanıcılarlar arasındaki duygusal bağ sağlanmış olur. Güzel bir örnek olarak Domatessuyu.com sitesinin hakkımda sayfasına bakabilirsiniz. Daha bugün sayfanın hakkında kısmını okuyan bir arkadaşım o kadar güldü ki bir daha sayfanın adını unutacağını sanmıyorum.

Son Sözler

Burada anlatılanlara sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorumlarınızla belirtiniz. Böylece çok daha güzel, geniş ve verimli bir liste çıkartabiliriz.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer