Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Web Lisansları

1 min read



İnternet dünyası için ürün veren insanlarız. Kimimiz program yazar, kimimiz grafik çizer, kimimiz ise tema yaparız. Ortaya koyduğumuz bu ürünleri bilinçsizce dağıttığımız için de istediğimiz verimi alamayız. Örneğin bir ürünümüzü her kullananın bize link vermesini isteriz ama buna bir standart getirmediğimiz için isteyen istediği gibi kullanır ve hiçbir hak iddia edemeyiz. Web Lisansları bu keyfiyeti ortadan kaldırmak için mevcuttur ve tüm dünyada geçerlilikleri bulunur. Peki ama nelerdir bu lisanslar ve ne anlama gelirler?

n/a : “Not Applicable or Available”. Bu bir lisans değil, sadece lisanssız olanlara verilen isim. Uygulanan lisans yok veya bilinmiyor anlamındadır.

GPL : “General Public Licence”. Bu lisansı kullanan ürünler istenildiği gibi alınıp kullanılablir, değiştirilerbilir, değiştirilmiş haliyle dağıtılabilir veya satılabilir. Tek koşul dağıtıldığında da aynı lisans geçerli olmalı ve kaynak kodu verilmeli. Açık kod mantığıyla ortaya çıkan bir lisanstır.

CC : “Creative Commons”. Bu biraz geniş bir başlık denebilir. Creative Commons bir lisans şirketidir ve alt lisansları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse kimi alt lisans parayla dağıtmayı yasaklar, kimisi de ürünün değiştirilmesi… Bu lisans ile müzikleriniz, videolarınız, resimleriniz, yazılarınız gibi farklı ürünlerinizi farklı kuşullarla kullanıma sunabilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi için CC’inn sitesini inceleyebilirsiniz. Benim sitemin de en altında, CC’nin alt lisanslarından bir tanesini kullandığımı görebilirsiniz.

Shareware : Hep duyduğumuz, yazılım anlamına gelen bu lisans ile küçük bir ücret karşılığında veya ücretsiz olarak dağıtılabilen ve genellikle internetten indirilebilen ürünler yasal zemine oturtulabilir. Kişisel kullanım için üretilmiş yazılımlarda kullanabileceğiniz bir lisanstır.

Commercial : “Fayda sağlamak için” anlamına gelir (tam kelime anlamı değil, terim anlamı). Daha anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse ürününüzü para ile satmak istediğinizde ve yine bütün haklarının sizde kalmasını istediğinizde bunu kullanabilirsiniz. Büyük çaplı projeler ve kurumsal kullanımlar için uygundur.

MIT : MIT ayrıca X License veya X11 License olarak da bilinir ve Massachusetts Institute of Technology (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) tabanlıdır. Belirli tipteki bilgisayar yazılımlarını kapsar ve insanların bedavaya aldıkları ürünü kendi ürünleriymiş gibi kullanmalarına ve öyle göstermemelerine izin verir.

Bu yazımda en çok karşılaşabileceğiniz ve en yaygın olan lisanları tanıttım. Artık kendinize en uygun olanı seçmek size kalmış.



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Dünyada E-Ticaret Sektörü ve İşletmeler İçin Satış Fırsatları

Tüketici davranışları günden güne değişmekte ve alış veriş yapma alışkanlıkları buna bağlı olarak farklılaşmaktadır. Özellikle günümüz internet ve teknoloji çağında online ticaret büyük bir...
Erhan Yakut
3 min read