Kadınlar için aksesuar ve kıyafet konusunda sınırsız seçenek bulunmaktadır ancak erkekler için bu durum biraz farklıdır. Erkeklerde ayakkabı, kol saati ve kol düğmesi oldukça önemli olsa da esas dikkat çeken kıyafet/aksesuar kravattır.
Kravat’ın Tarihçesi
Kravat kelimesinin aslı Fransızca “cravate”dir. Hırvatlar anlamında kullanılan croates veya cravatesden gelmektedir. Kravat aslında geçmişte savaşlar sırasında Hırvat askerler tarafından kullanılan uzun bez kurdele benzeri boyun bağıdır. Bundan dolayı çeşitli kumaş ve derilerden yapılmış boyuna takılan ve kendine has bağlama şekli olan boyun bağlarına da kravat denmiştir. Kravat ayrıca askerler arasındaki rütbe farkını göstermeye de yarıyordu. Farklı rütbeler için farklı kumaşlardan üretilmiş olanlar tercih ediliyordu.
Türkiye’de ilk defa Tanzimattan sonra değişik tipte görülen kravata zamanla alışılmış ve erkek giyiminin bir parçası haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu içinde kravat takan ilk padişah Sultan Abdülmecid olarak biliniyor. Batılılaşma hareketleri etkisinde öncelikle aydınlar arasında kendine yer bulan kravat, padişahın da tercih doğrultusunda devlet dairelerine girmiş oldu.
Kravat Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Takım elbiselerin vazgeçilmez aksesuarı kravat geçmişten günümüze değişimler göstermiş ve daha bir modern hale gelmiştir. Önceleri daha kısa ve kalın olarak tasarlanan kravatlar günümüzde ince ve uzun yapısıyla daha şık ve modern bir tasarım haline gelmiştir. Tabi kravat şık olmak için tek başına yeterli değildir. Seçeceğimiz gömlek ve takım elbisenin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir.
Kravat seçimi basit gibi görünse de kuşkusuz erkekler için üzerinde durulması gereken en önemli detaylardan biridir. Kravat tercihini ve seçimini yaparken en önemli husus altına giydiğiniz gömlektir. Kravat ve gömlek hem renk hem de ton olarak kesinlikle aynı olmamalıdır. Bununla birlikte zıt renklerden de uzak durulmalıdır. Beyaz gömlek üzerine kırmızı veya mavi gibi kesin fark oluşturan renkler tercih edilebilir ancak daha farklı renkler için seçim çok daha dikkat gerektirir.
Takım elbisenin tarzı da bu tercihi yaparken önemli bir etkendir. Mesela klasik bol kesim bir takım elbise için biraz daha kalın kesilmiş, daha sade renklerde kravatlar tercih edilebilir. Spor ve daha modern bir takım elbisenin üzerine ise mutlaka dar kesim ve uzun boylu kravatlar tercih edilmelidir. Dolabınızda çok sayıda kravat bulundurmanız, olası kombinasyonlarda elinizi kolaylaştıracaktır.
Kravat Yanında Neler Alınabilir?
Kravat mağazalarında alışveriş yaparken kravat ile uyumlu diğer aksesuarlar da alınabilir. Papyon ve mendil modelleri, kravat iğnesi, cüzdan, kemer ve kol düğmesi gibi aksesuarlar kıyafeti tamamlayarak erkeklerin daha şık bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
Kravat Çeşitleri Nelerdir?
Kravat çeşitleri firmadan firmaya değişmekle birlikte genellikle düz renk, saten, klasik, renkli, desenli, mikro desenli ve küt şeklinde olabilir.
Kravat Nasıl Bağlanır?
Kravat; erkeklerin gardıroplarının en çabuk yıpranan ya da modası geçen aksesuarlardır. Düğümünün bir tarafında ince ucu çekilerek çıkarılır. Aslında kravatı doğru bağlamak için hangi hareketler yapılıyorsa, sökerken de ters sıra ile aynı işlemin yapılması gerekir. Çıkardıktan sonra ise iki ucunu birleştirerek iki kat yapılması, daha sonra parmağın üzerinde bir kemer gibi sarıp, parmağınızı içimden çıkarıp, bir gece boyunca ol şekilde saklamanız gerekir. Eğer kullandığınız kravat ipek kravat ise askıya asarak saklamalısınız. İpek kravatın üzerinde küçük bir leke olsa dahi kesinlikle kuru temizleme yaptırmayın. Çünkü çabuk deforme olduğundan dolayı kullanılamaz hal gelir. Mümkün olduğunca temizliğini kendiniz yapmaya çalışın. Deforme olan ya da modası geçen kravatlarınızın da dikişlerini sökerek, mendil olarak kullanabilirsiniz.
Kaynak: Bir Dünya Kravat