Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Günlükleriniz İçin 10+ İşlevsel Özellik

5 min read



Yakuter

Yeni bir yazı ile yeniden beraberiz. Bir önceki yazıda WordPress Çoklu Blog Kurulumundan bahsetmiştim. Bu yazıda WordPress temalarınızı tasarlarken veya düzenlerken temalarınıza ekleyebileceğiniz görünüm ve tekniksel açıdan işlevsel özelliklerden bahsedeceğim.

Eklentiler veya WordPress fonksiyonlarını kullanarak temalarınıza ekleyebileceğiniz bu özellikler sitelerinize işlevsellik kazandıracak ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yazıda bir takım SEO ipuçlarına da değindim, umarım faydası dokunur. Hazırsak başlıyoruz…

1. Tasarımda SEO’lu Logolar Kullanmak

Tasarımlarda en çok ihmal edilen noktalardan bir tanesi olan SEO’lu logolar sayesinde siteniz hedeflediğiniz kelimede arama motorlarında bir adım daha önde çıkmanızı sağlayacaktır. SEO’lu logolar ile alakalı ayrıntılı bilgi için sizleri buraya alalım. İlgili yazıdaki örneğe alıntı yaparsak kısaca şundan bahsediyorum.
HTML kısmı:

[html]<div id="logo">
<h1><a href="index.html" title="Oyun">Oyun</a></h1>
<p>Flash Oyunlar</p>
</div>[/html]

CSS kısmı:

[css]#logo {float:left;width:200px;height:71px;}
#logo h1 a{display:block;width:200px;height:71px;background: url(resimler/logo.png) no-repeat;text-indent: -999em;}
#logo p{display:none;}[/css]

2. Sitelerinize Navigasyon Ekleyin

Ziyaretçilerinizin sitenizi daha kolay gezinmesini sağlamak amacıyla WordPress günlüklerinize Breadcrumbs yani Türkçesiyle Ekmek Kırıntılarını eklemeyi unutmayın. ;) SEO açısından da faydalı bir yöntem olan navigasyon sayesinde ziyaretçilerinize kullanışlı siteler sunun. Unutmayın ki ziyaretçilerinize kullanımı kolay ve işlevsel siteler sunmak SEO’ya uygun çalışmalar yapmak demektir ;) Bu işlemi Breadcrumbs eklentisini kullanarak veya fonksiyonlardan faydalanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu eklentinin örnek bir çıktısı yaklaşık olarak şu şekildedir.
Anasayfa » WordPress » Günlükleriniz İçin 10+ İşlevsel Özellik

3. Etiketleri Listelemek

Yazı başlığınızın altında yazınız ile alakalı etiketleri listeleyebilirsiniz. Bu sayede anahtar kelime yoğunluğunu ve site için bağlantı sayısını (aşırıya kaçmadan) artırarak SEO açısından bir adım önde olabilirsiniz. Bu da etiketleriniz sayesinde arama motorlarından ziyaretçi çekmenizi sağlayacaktır. Temalarınızda aşağıdaki fonksiyonu kullanarak etiketlerinizi listeleyebilirsiniz.

[php] <?php the_tags(‘Etiketler: ‘, ‘, ‘, ”); ?> [/php]

Örnek: css / wordpress / php

4. Ziyaretçilerinize İlgisini Çekebilecek Yazılar Sunun

Ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak ve bin bir emekle hazırlamış olduğunuz yazılarınızı okutmak istiyorsanız ziyaretçilerinize alternatifler sunun. Okudukları yazıların altına ilgisini çekebilecek yani benzer yazılara ait bağlantılar yerleştirin. Ziyaretçilerinizin sitenizde daha fazla vakit geçirmesi Alexa Rank değerinizi ve sitenizin itibarını artıracaktır. Bu benzer yazıları gösterme olayını eklenti kullanmadan yapabildiğiniz gibi YARPP eklentisinden de faydalanabilirsiniz.

5. Yazarlarınızı Tanıtın

Birden fazla yazarın yazılarından oluşan (Yakuter, Smashing Magazine) sitelerinizde veya kişisel bloglarınızda yazar hakkında bilgilendirmeler içeren alanlar oluşturun. Bu sayede yazarlarınızın tanınmasını ve diğer yazılarının okunmasına olanak sağlayın.

Konuk Yazar

Yukarıdaki gibi bir görünüm için temalarınız için kullanabileceğiniz fonksiyonlar:

Yazarın adı:

[php] <?php the_author_meta(‘first_name’); ?> [/php]

Yazarın soyadı:

[php] <?php the_author_meta(‘last_name’); ?> [/php]

Yazarın site adresi:

[php] <?php the_author_meta(‘user_url’); ?> [/php]

Yazarın biyografisi:

[php] <?php the_author_meta(‘description’); ?> [/php]

6. Sosyal Medya Alanları Oluşturun

Menülerinizde sosyal medya bağlantılarınıza yer vermeyi ihmal etmeyin. Bu işlem ziyaretçilerinizin sosyal ortamlarda sizi ve sitenizi takip etmesini sağlayacaktır. Kısa bir süre önce siteye eklenen sempatik Twitter kuşunu kullanarak son tweet’lerinize de sitenizde yer verebilirsiniz. Veya herhangi bir sayfanızda sosyal ortamlardaki son gelişmelerinizi listeleyebilirsiniz. Değişen Google algoritması ile sosyal platfomlar düzenli bir ziyaretçi kitlesi ve yazılarınızın hızlı indexlenmesi için bulunmaz bir nimet. Düzenli bir ziyaretçi kitlesi için yazılarınızı RSS veya e-posta yoluyla kullanıcılarınıza ulaştırabilirsiniz. Bu konuda Feedburner‘dan sonuna kadar faydalanabilirsiniz.
Sosyal Medya

7. Ziyaretçilerinize Rastgele Yazılar Sunun

Sitenizde yer alan farklı konulardaki yazılar da ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilir. Yazılarınızı görselleri ile beraber rastgele bir şekilde menülerinizde ziyaretçilerinize sunabilirsiniz. Bu işlem için eBurhan’ın Post Ruleti tam size göre ;)

8. Seçtiğiniz veya Önemli Yazılarınıza Yer Verin

Sitenizde en çok okunan/yorumlanan veya herkese lazım olabilecek içerikteki yazılarınızı ziyaretçilerinizle paylaşın. Bu sayede vurgulamak istediğiniz noktalar üzerinde ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilir yorumlarını alabilirsiniz. Bu işlem için Sayfa Sayaç eklentisini kullanabilirsiniz. WordPress 3.0 ile gelen menü özelleştirmesinden faydalanarak yazılarınıza yer verebileceğiniz gibi, yan menü dosyanızı (genellikle sidebar.php) düzenleyerek de yapabilirsiniz.

9. Metin ve Bağlantılarınızı Birbirinden Ayırın

Yazılarınızda yer alan bağlantılarınızı aşırı derecede göz yormayacak şekilde ziyaretçilerinize fark ettirin. Şu an bu yazıyı okurken balköpüğü (yanlış bilmiyorsam veya sarı) renginde linklerin göz yormadan nasıl dikkat çektiğini anlatmaya gerek yok heralde ;)

10. Acronym ve Abbr Etiketlerini Kullanın

Yazılarınızda çeşitli kavramlar kullanırken (SEO, CSS vs.) acronym etiketi ile açıklamalar yapın. Örnek verecek olursak SEO kavramını “Search Engine Optimization” ifadesi ile bütünleştirin. Örnek kullanım şekli:

[html]<acronym title="Search Engine Optimization">SEO</acronym>[/html]

Kısaltmaları kullanırken (Dr, Prof vs.) Abbr (Abbrevation) etiketini kullanın. Bu sayede bilinen/bilinmeyen kavramlarınıza açıklık getirin. Örnek kullanım şekli:

[html]<abbr title="Doktor">Dr</abbr>[/html]

Çeşitli forum sitelerinde kullanılan ve fazla bilinmeyen bir SEO tekniği olduğunu hatırlatmak isterim. Bu yazı için yazmış olduğum Arslania Acronym Kelimeler Eklentisi‘ni kullanabilirsiniz. :)

11. Google’dan Faydalanarak Özgün Başlıklar Kullanın

SEO Teknikleri‘nde olduğu gibi yazılarınızın başlıklarının yanına veya altına küçük ikonlar koyarak yazı başlığınızı Google’da aratabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz özgün başlıklar ilk sıralarda olmanızı sağlar. Bu sayede sitenizdeki ziyaretçilerinizi arama motorlarından tekrar sitelerinize yönlendirebilirsiniz. Google’dan gelen ziyaretçiler sitenize Trustrank değeri kazandıracaktır ;) Bu konuda SEO uzmanı arkadaşların değerli yorumlarını bekliyorum.

12. Kullanıcı Bilgilendirme Alanları Oluşturabilirsiniz

Yazılarınızın altına kullanıcılarınıza sunmak istediğiniz bilgilendirmelere yer verebilirsiniz. Örneğin yazılarınızın farklı dillerde okunmasını sağlamak, sosyal platformlarda paylaşmak veya Türkçemizi yorumlarda düzgün bir şekilde kullanılması konusunda uyarmak gibi… eBurhan’ın kullanışlı CSS Mesaj Kutuları sayesinde bu işlem oldukça basit.

13. Anketler İle Etkileşimi Artırın

Sitelerinizde ziyaretçilerinizin görüşlerini almak, onlara çeşitli sorular yöneltmek için anketler ekleyebilirsiniz. İlginç anketler oluşturarak sonuçlarına göre çalışmalar yapın ve ziyaretçilerinizin istekleri doğrultusunda sitenizin içeriğini zenginleştirin. Bu aktivite sizlere sürekli ziyaretçi kazandıracaktır. Eklenti konusunda yine WordPress ekibinin sahibi olduğu Poll Daddy‘den faydalanabilirsiniz.

14. Bağlantılarınıza Dikkat Edin

Sitelerinizden yapacağınız bağlantı çıkışlarına dikkat edin. Bununla beraber başka sitelere bağlantı vermeyi de unutmayın. CSS/XHTML geçerliliği olan tasarımlarınızdan referans bağlantısı verin, altyapınızın WordPress olduğunu vurgulayın. Bağlantı verdiğiniz siteler güvenilir siteler olduğundan dolayı sizlere de fayda sağlayacaktır. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim!” sözü doğrultusunda düşünen bir arama motoruna sahibiz. ;) Aynı zamanda sayfalarınızdan site haritanıza da bağlantı vermeyi ihmal etmeyin.

Son Sözler

Bir yazının daha sonuna geldik. Yukarıda yer alan önerilerin sitelerinize fayda sağlayacağını hatırlatarak geçmiş bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum. Bayram hediyesi niteliğindeki bu yazımız sayesinde de bol WordPress ve SEO’lu günler diliyorum :) Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Not: Yukarıdaki tavsiyelere ekleyebileceklerinizi yorumlarınızda belirtmekte lütfen çekinmeyiniz. Böylece yazıyı daha da geliştirebilir ve daha faydalı bir içerik ortaya çıkarabiliriz.



Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer