Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belgeye Sertifika denir.
Herhangi bir sertifikayı alabilmeniz için de belirli bir çalışma rehberini tamamlamanız ve sonucunda tamamladığınız konulardan sınava girerek başarılı olmanız gerekir. Her ne kadar burada hedef sertifikayı alabilmek gibi görünse de sertifika programlarının esas katkısı sınav için çalıştığınız süreçte gizlidir. Bu öyle bir süreçtir ki özellikle yazılım ve geliştiricilik konusunda hemen hemen hiçbir detayı atlamadan, profesyoneller tarafından hazırlanmış bir rehberi enine boyuna çalışır ve kendinizi “gerçekten” geliştirirsiniz. İşte bu nedenle sertifikalara bağımlı kalmamalı, ilgi alanımızla ilgili sertifika programlarına bireysel olarak da çalışmalıyız. devamı …
Eskiden sitelerimizi barındırmak için basit standart hosting hesapları ihtiyacımızı görürken artık her site için birer sunucu kiralar duruma geldik. Durum böyle olunca temel seviyede sunucu yönetimini öğrenmek de kaçınılmaz oldu. Sunucu güvenliğinin de yönetim başlığı altında en önemli alt başlık olduğunu sanırım hatırlatmama gerek yok. Bu nedenle kendi sunucularınızı yönetirken alabileceğiniz temel güvenlik tedbirlerine bu yazımda kısaca değinmek istedim. İyi okumalar. devamı …
Aslında başlık gayet açık sanırım. Herhangi bir sebeple Linux sunucunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki PHP sürümünü tamamen kaldırmak (uninstall, remove) için aşağıdaki komutu terminalde çalıştırmanız yeterli olacaktır.
1 |
sudo apt-get purge php.* |
Dünyada büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Mint Linux, en stabil çalışan ve son kullanıcıya hitap eden, kullanıcı dostu linux dağıtımı olarak bilinir. Geliştirici ve kullanıcı sayısının fazlalığı nedeniyle de bir çok paketin kurulumu sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır.
PHP yazılım geliştiricileri için de vazgeçilmez olan LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) kurulumu, Mint Linux’te oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken aşağıdaki tek satırlık kodu komut satırında çalıştırmak ;) devamı …
Websitelerine dosya yüklemek için kullanılan en yaygın yöntem FTP protokolüdür. Ancak genel olarak güvenliği tehlikeye sokan bu protokol firewall’larda varsayılan olarak açık değildir. CentOS Linux’un firewall uygulaması olan firewalld’yi aktif hale getirdiğinizde FTP ile sitenize bağlanamadığınızı farkedersiniz. Bu sorunun çözümü için ftp servisinin ve portunun (21) firewalld uygulamasına tanıtılması lazım. Aşağıdaki komutları terminalde çalıştırmanız bu iş için yeterli olacaktır. devamı …
.gz uzantılı dosyalar aslında .zip ya da .rar gibi sıkıştırılmış dosyalardır. Bu format Windows’ta pek karşılaşılmasa da Linux ortamında yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslına bakarsanız GNU Project tarafından sahiplenilmiş ve her türlü patentli algoritmadan bağımsız, güçlü bir sıkıştırma formatı olarak internet ortamına yayılmıştır. devamı …