Her projenin olmazsa olmazıdır ayar (konfigürasyon) dosyaları. Son zamanlarda bu maksatla .env (dotenv) kullanımı yaygınlaşmış olsa da, ben özellikle Go Programlama Dili ile oluşturduğum projelerde JSON kullanmayı tercih ediyorum. Bu yazıya temel olması için hazırladığım goconf mini projesinde de go ile json kullanımını göstermeye çalıştım. devamı …
Go Programlama Dili (Golang) ile aklınıza gelebilecek hemen her projeyi hayata geçirebilirsiniz. Projelerin türüne göre kullanılan teknolojiler değişmektedir ancak veritabanlarının birçok projede yaygın olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. İşte bu nedenle Golang ile veritabanı (mysql) kullanımını basit örnekler ve kodlarla anlatmak istedim. Eğer Go dili ile kodlamaya başlamak için gerekli çalışma ortamını hazırladıysanız haydi başlayalım. devamı …
Go programlama dilinde (Golang) diğer dillerde olduğu gibi diziler mevcuttur. Bazen dizi elemanlarının tamamını değil de dizi içerisinden rastgele bir veriyi/elemanı çağırmak isteriz. İşte böyle bir durumda aşağıdaki örnek koddan faydalanabilirsiniz. devamı …
Go dersi niteliğindeki Go kurulumu kurulumu konusuna geçmeden önce kısaca Go dilinden bahsetmekte fayda var.
Go (diğer adıyla golang), Google mühendisleri tarafından 2007’den itibaren geliştirilmeye başlanan açık kaynak bir programlama dilidir. Daha çok sistem programlama için tasarlanmış olmakla birlikte web, GUI, IoT gibi çok geniş bir yelpazede kullanım imkânı (yeteneği) bulunmaktadır. Derlenmiş ve statik tipli bir dildir. Kasım 2009 geliştiricilerin kullanımına sunulmuştur. Go derleyicisi “gc”, açık kaynak yazılım olarak, Linux, OS X, Windows, bazı BSD, Unix ve Mobil ortamlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
Hatırlarsanız Bilgem Çakır | T-Şekilli Olmak Ne Demek? başlıklı yazımda (videoda) esas uzmanlık alanınızın dışındaki alanlarda da %70 seviyede bilgi sahibi olmanın gerekliliğinden bahsediliyordu. Ben de uzun zaman önce yan dal olarak Go Programlama Dilini seçmiştim fakat tecrübelerimi paylaşmak bugüne nasipmiş. Umarım faydası olur. devamı …