Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Başka Bir Wiki, “DokuWiki”

1 min read

Açık kaynaklı özgür ansiklopedi olarak tarif edilen Wiki’nin farklı bir türü olan Dokuwiki ile Netvibes çalışmalarım sırasında tanıştım. İlk dikkatimi çeken oldukça kullanışlı olmasının yanında sade, güzel bir görünüme sahip olmasıydı. Tabi GPL lisansıyla dağıtılması ve alıp sitenizde dilediğiniz gibi kullanma fırsatının sunulması DokuWiki için ayrıca birer artı puan diyebilirim.


Genel bilgiler
DokuWiki’nin nasıl göründüğünü anasayfasında görebilirsiniz. Ayrıca rahatça oynayabileceğiniz playground (oyunalanı) adıyla bir test sayfası da sunmuşlar. Bu sayfada listeleme etiketlerinin, bağlantıların, resimlerin vs. nasıl göründüğünü görebilir, siz de deneme amaçlı yazı yazabilirsiniz. Ayrıca burada DokuWiki’nin diğer wikilerle bir karşılaştırması kapılmış.

Nasıl kullanılır?
Temel Wiki mantığı hakimdir DokuWiki’de. Dilerseniz sistemi kullanan herkese yazıları düzenleme izni verebiliyorsunuz. Bu sadece kurulum esnasında seçmiş olduğunuz seçeneğe bağlı.

Neden DokuWiki?
DokuWiki ismindeki Docu’den de anlayabileceğiniz gibi dökümantasyon açısında çok faydalı. Çünkü;
* Kod görüntülemede bir kaç farklı yol kullanmakta
* Okunabilirliği ve görünümü sade ve etkili
* Kolayca bir kategori sistemi oluşturabiliyor
* Veriler veritabanında değil de metin dosyalarında (.txt) tutulduğu için veritabanı çöksede sorun çıkarmadan kullanılabiliyor
* Türkçe dil dosyası da mevcut
* RSS desteği mevcut
* Bağlantılar SEO’ya uygun şekilde tasarlanmış
* Dipnotlar, kısaltmalar gibi özellikleri mevcut

Son Notlar
Makalelerden oluşacak bir sistem kurmak istediğinizde DokuWiki’yi tereddüt etmeden kullanabilirsiniz. Bu site herhangi bir şeyin kullanımını, kurulumunu anlatabilir. Veya kuracağınız sitede yazıların sadece siz tarafından değil de farklı insanlar tarafından da düzenlenebilmesini isteyebilirsiniz. Bu ve aklıma şimdi gelmeyen farklı durumlarda DokuWiki’yi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

DokuWiki | http://wiki.splitbrain.org/wiki:dokuwiki

Tabi sözümüzü bitirirken Wiki’nin atası ve en iyi örneği olan Vikipedi’den bahsetmemek olmaz. Türkiye’nin özgür ansiklopedisi Vikipedi’yi de gönülden destekliyoruz ve tüm Türk internet kullanıcılarının bu ansiklopediyi desteklemelerini umuyoruz.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer