Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

idemama | Marka ve Tasarımın Kesiştiği Nokta

2 min read

idemamaMarkalaşmak artık günümüz girişimcilerinin dillerinden düşürmediği gerçekten önemli bir terim olarak hemen her yerde karşımıza çıkmakta. Tabi markalaşmak aslında bir süreç ve faaliyetler zinciridir. Bu zincirin en önemli halkası da logo yani markayı tanıtacak ve akıllarda yer almasını sağlayacak olan görseldir. Bu nedenle logo tasarımı konusuna özenle eğilmeli, isteğimizi yansıtan en doğru logoyu oluşturmalı ya da seçmeliyiz.

Konuyu daha da pekiştirmek açısından Apple’ın efsanevi CEO’su Steve Jobs’ın NeXT firması için hazırlattığı logo çalışmasını örnek gösterebiliriz. 30 yaşında Apple’dan “atıldıktan” sonra NeXT isimli yeni bir firma kurmaya karar veren Steve Jobs işe gerçekten kaliteli bir logo ile başlamayı kafasına koyar. Bunun içinde o dönemde oldukça meşhur olan logo tasarımcısı Paul Rand ile tam 100.000 (yüz bin) dolar ücretle anlaşır. Elbette ki bu rakam gerçekten uçuk bir rakamdır ancak sonuç olarak tarihin en başarılı logo çalışmalarından biri olan, tüm otoriteler tarafından Steve Jobs’ın yeniden gözde olmasını sağladığı söylenen ve 100 sayfalık broşür ile özellikleri tanıtılan NeXT logosu ortaya çıkar. NeXT teknolojileri ile birlikte Steve Jobs yeniden Apple’ın başına geçer ancak çoğu teknoloji uzmanı Jobs’ın bu başarısında NeXT’in logosunun payının büyük olduğunu açıkça ifade etmektedir.

NeXT logo

Yukarıdaki örnek üzerinde düşünecek olursak biz elbette ki bir logoya bu kadar fazla ücret hacayamayız. Bununla birlikte her yapacağı logo tasarımını gözümüz kapalı bir şekilde kabul edebileceğimiz böyle bir tasarımcı ile çalışmamız da gerçekten zor. İşte bu sorunların çözümü için size idemama’yı tanıtmak istiyorum. Markaların ihtiyaç duyduğu tasarımlar için proje üretilip ödül karşılığında tasarımların (ve tasarımcıların) yarıştığı bir site olarak özetleyebiliriz idemama’yı.

Daha detaylı anlatmak gerekirse “Herkes için tasarım” mottosuyla yola çıkan idemama’yı iki farklı bakış açısıyla incelemek gerekir.

1. Markalar için idemama

Markası için bir tasarım arayışı içinde olan bir girişimci olduğumuzu farz edelim. Bunun için bir tasarımcıyla anlaşıp ondan 2-3 adet alternatif tasarım yapmasını ister ve aralarından seçim yapmaya çalışırız. Ancak rekabet olmadığı için fiyat yüksek olmakla birlikte alternatifler hep aynı tasarımcının elinden çıkacağı için tam olarak isteğimizi karşılamayabilir. İdemama’da ise ihtiyacınız için bir proje (yarışma da diyebiliriz) başlatabilir, ödül olarak bir fiyat koyabilir birbirinden yetenekli tasarımcıların sizin için onlarca tasarım yapmasını sağlayabilir ve sonunda da en çok hoşunuza giden tasarımı seçebilirsiniz. Böylece fiyatı daha makul boyutlarda tutabileceğiniz gibi bir çok alternatif arasından da seçim yapma şansı yakalarsınız.

2. Tasarımcılar için idemama

Serbest çalışan ya da firmanız dışında yeteneğini sergileyerek para kazanmak isteyen bir tasarımcı olduğunuzu farz edelim. İdemama’da idemama logo tasarım gibi istediğiniz alanda alternatif tasarımlar üretebilir, hem kendinizi tanıtabilir hem de sevdiğiniz işi yaparak para kazanabilirsiniz.

İdemama’yı kendi ifadeleriyle tanıtmak gerekirse;

idemama.com bir tasarım hareketidir. İyi tasarımı, markalaşmayı, iletişimi sadece büyük markalara özgü bir lüks olmaktan çıkarıp küçük ve orta ölçekli markalara, hatta başlangıç aşamasındakilere bile eşit şartlarda sunmayı hedefler. Amacımız hem iyi tasarımı pahalı ve lüks olarak algılayan, bu nedenle de iletişim kurmakta zorlanan markalara bu görüşlerini sonsuza kadar değiştirecek bir platform sunmak hem de Türk tasarımcıları destekleyerek seslerini daha uzaklara ve daha geniş kitlelere duyurmak.

Markanız için siz marka sahiplerine ve yetenekleriniz için siz tasarımcılara idemama’da iyi seyirler dilerim.

Erhan Yakut Software Developer @Binalyze | Founder @Passwall | Golang Enthusiast | Open Sorcerer

Modern Web Tasarımı

İşlerimiz gereği kimi zaman internetten kopuyoruz kimi zaman ise kopmanın verdiği özlemle bir anda tüm sitelere saldırıyor, hepsini bir anda okuyuveriyoruz. İşte tam da...
Erhan Yakut
1 min read